Naar inhoud

Praktisch

Dienst stadsontwikkeling en kernversterking

Werft 20
2440 Geel


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
stadsontwikkeling@geel.be

Gheelodroom - Markt

Heringerichte Markt

De Markt steekt in het nieuw! Het centrale stadsplein werd hoogwaardig en duurzaam ingericht tot een mooie, gezellige plaats die uitnodigt tot een terrasje of een onverwachte babbel. Ook de grote evenementen vinden er een ideale plaats.

 

Autoluw 
Doorgaand verkeer over de Markt is na de werken niet meer mogelijk. Het verkeer kan enkel nog circuleren vanuit Pas richting Diestseweg/Kollegestraat maar uitsluitend in enkelrichting. Parkeren wordt, op een aantal kortparkeerplaatsen na, niet meer toegelaten. Leveringen en bestemmingsverkeer worden uiteraard nog wel beperkt toegelaten. Dit houdt in dat de zwakke weggebruiker en het openbaar vervoer een voorkeursbehandeling krijgen.  Het openbaar vervoer werd gecentraliseerd op één halte op de Werft en dit voor alle buslijnen

De heraanleg werd uitgevoerd van gevel tot gevel in een duurzaam effen materiaal met kleine voegen voor een optimaal wandelcomfort, ook voor hooggehakte dames, kinderwagens en rolstoelen. Verhoogde stoepranden en hoogteverschillen zijn verleden tijd.

 

Materialen
De bus-en wegbaan werd uitgevoerd in grijze graniet. Rond de Markt ligt een boord van 3 tot plaatselijk 4 meter in gevlamde hardsteen die de grens vormt voor de zogenaamde winterterrassen voor de horeca uitbaters. Het resterend gedeelte van de Markt is gelegd  in hardsteen en graniet in een patroon van gezaagde en grof bewerkte materialen.

 

Een groot deel van het plein is open waardoor er voldoende ruimte blijft voor de evenementen. Van noord naar zuid situeert zich een zone met aandacht voor groen, ruimte en ontmoeting. De bestaande kunstwerken werden behouden en kregen een nieuwe plaats .

 

Terrassen
Na de herinichting krijgt de horeca de mogelijkheid ruime terrassen te installeren zowel in winter- als zomerperiode. Hierbij werd gestreefd naar harmonie en eenvormigheid. Vaste constructies zijn niet toegelaten, de windschermen moeten doorzichtig en wegneembaar zijn. De luifels zijn voor alle terrassen in dezelfde kleur (oranjebruin) voorzien. De uitbaters kunnen de kleuren van parasols en ander terrasmeubilair binnen een bepaald gamma kiezen.

 

Het nieuwe marktplein kostte ruim 4 miljoen euro. De werken werden uitgevoerd door de firma Kembo NV.

Bekijk in ons fotoalbum alvast enkele schetsen van de heraangelegde Markt.