Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Water: bestrijdingsmiddelen en pesticidevrij onderhoud

zonder is gezonder

Bestrijdingsmiddelen zijn giftig

 Bestrijdingsmiddelen zijn niet enkel gevaarlijk voor de planten of de dieren die je wilt bestrijden ze zijn ook meestal giftig voor jezelf, je medemens en de rest van je leefmilieu. Slechts een vijfde van het vergif komt daar terecht waar je het wil. Met de volgende regenbui komt het vergif terecht in de riolen en het oppervlaktewater, in de bodem en uiteindelijk in het grondwater. Bestrijdingsmiddelen vormen hier niet enkel een gevaar voor waterorganismen maar ook een gevaar voor onze drinkwaterreserves.

 

Giftige afbraakproducten

De meeste bestrijdingsmiddelen worden weliswaar mettertijd afgebroken in het milieu, maar daarom zijn ze nog niet per se onschadelijk. Vaak veroorzaken de schadelijke afbraakproducten van bestrijdingsmiddelen gezondheidsproblemen. Het allang verboden DDT is hier een goed voorbeeld van. Een bekend afbraakproduct van DDT is DDE. Die stof veroorzaakt mogelijks Kanker, is schadelijk voor je zenuwstelsel en verlaagd de menselijke vruchtbaarheid. Er is zelfs sprake van een verband met suikerziekte.

 

Daarom mogen geen bestrijdingsmiddelen meer op openbaar domein, bij zorginstellingen, kinderdagverblijven en scholen gebruikt worden.

 
Wat kan jij doen?

Durf te tuinieren zonder kunstmest, zonder één druppel onkruidverdelger, zonder één spatje insectenverdelger of ander vergif?  

Wil je je tuin zo (her)inrichten opdat je er minder werk aan hebt en meer aan kunt genieten en dat zonder vergif te gebruiken? Wil je  je terras, je oprit en de stoep voor je huis onderhouden zonder veel werk en zonder vergif? Bekijk dan de presentatie hieronder.