Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Energie: gratis uitleen energiemeter

Energiemeter

Stroomvreters op het Spoor

Wil je de stroomverslinders in uw huishouden kennen? Wil je weten welke toestellen je best vervangt of beter niet in stand-by laat staan? Daartoe moet je weten hoeveel stroom een toestel daadwerkelijk gebruikt. Dat kan je op een eenvoudige manier met een energiemeter doen. De energiemeter wordt tussen een elektrisch toestel en de contactdoos gestoken. De meter toont je dan automatisch de door het toestel gebruikte energie in kWh en hoeveel je dat kostte.


Meten is weten

Het energiegebruik van een bepaald toestel kan je vervolgens vergelijken met de waarden van energiezuinige toestellen. Je kan ook meteen zien welke toestellen energie gebruiken, zonder dat zij ingeschakeld zijn. (TV-toestellen en computers in slaapstand of veel toestellen met een aparte netvoeding) Door deze toestellen volledig uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt, kan je voelbaar besparen op de jaarlijkse energiefactuur.


Welke toestellen?

Er zijn toestellen, zoals grills, die het volle vermogen trekken dat op het kenplaatje staat. Een meting loont zich bij dit soort toestellen niet. Om te besparen moet dit soort toestellen vooral niet onnodig lang ingeschakeld blijven. Voor toestellen die niet via een stopcontact op het net aangesloten zijn zoals fornuizen of elektrische boilers kan je de energiemeter niet gebruiken. Enkel toestellen die met een stopcontact op het net aangesloten worden zoals koelkasten, computers, wasmachines enz. zijn geschikt.


Uitleen energiemeters

Wil jij op jouw elektriciteitsfactuur besparen, dan kan je gratis een energiemeter lenen. Je krijgt er ook uitgebreide handleiding bij. De meter kan voor een periode van maximaal 2 weken uitgeleend worden aan de infobalie van de Technische Dienst.