Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Milieuverantwoorde producten: schoonmaakmiddelen

Groene tornado

Schoonmaakmiddelen zijn niet vriendelijk voor het leefmilieu.
Schoonmaak is niet goed voor ons leefmilieu. Behalve zuiver water is geen enkel schoonmaakmiddel werkelijk milieuvriendelijk. Tijdens de productie van schoonmaakmiddelen ontstaan watervervuiling, luchtvervuiling en afval. Bij het transport van middelen naar de eindgebruiker dragen de uitlaatgassen bij tot luchtvervuiling. Het schoonmaken van gebouwen is milieubelastend door watergebruik, energiegebruik, het gebruik van chemische producten en het ontstaan van afvalwater.

Schadelijke ingrediënten
Reinigingsmiddelen bevatten wasactieve stoffen om het vuil op te lossen, sterke zuren en basen om kalk en organische verontreinigingen op te lossen, wateronthardende stoffen, ontsmettingsmiddelen of bleekmiddelen. Vaak zitten er ook additieven in zoals parfum, kleurstoffen en conserveermiddelen. Een aantal van deze ingrediënten kunnen niet of zeer slecht worden afgebroken. Sommige stoffen kunnen zich zelfs opstapelen in het weefsel van organismen en blijven zeer lang in de voedselketen tot ze bv. ook in jouw lichaam terechtkomen. Ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen daarentegen bevatten ingrediënten die volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Grondstoffen
De meeste schoonmaakmiddelen in de handel bevatten producten die uit niet-hernieuwbare grondstoffen (aardolie) gemaakt worden. Een werkelijk milieusparend schoonmaakmiddel bestaat uit hernieuwbare grondstoffen, meestal van plantaardige oorsprong.

Gebruik van schoonmaakmiddelen
Desondanks belasten zelfs deze schoonmaakmiddelen het leefmilieu. Daarom moet je ook met deze producten zuinig omgaan.

Wat kan je zelf doen?

 • Gebruik schoonmaakmiddelen uit hernieuwbare grondstoffen.
 • Gebruik enkel biologisch volledig afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 • Let erop dat de verpakking herbruikbaar of ten minste recycleerbaar is.
 • Hou het simpel. De meest eenvoudige huis- tuin- en keukenmiddeltjes voldoen ruimschots om je huishouden proper te houden.
 • Maak zoveel mogelijk handmatig schoon. Wanneer je niet zonder een elektrisch apparaat kunt, neem dan het toestel dat het meest zuinig is met stroom, water en schoonmaakmiddel.
 • Gebruik microvezeldoekjes (klam vochtig zonder schoonmaakmiddel of hooguit met een klein beetje zeep).
 • Gebruik geen wegwerptoestellen, kies voor materiaal dat gemakkelijk herstelbaar is en waarvan je de aparte onderdelen kunt vervangen.
 • Gebruik goede deurmatten, dat voorkomt inloopvui
 • Kies voor een onderhoudsarme vloer(bedekking). Dit kan het gebruik van schoonmaakmiddelen met 90% verminderen t.o.v. traditionele vloeren.
 • Koop meubels die gemakkelijk schoon te maken zijn.
 • Maak, waar het kan, zo veel mogelijk droog schoon met microvezeldoeken of met een stofzuiger.
 • Gebruik geen desinfecteremiddelen tenzij dit om medische redenen nodig is.