Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Milieuverantwoorde producten: compost

VLACO-label

Compost met VLACO-label

Ongeveer de helft van ons huishoudelijk afval is composteerbaar of op een andere manier biologisch afbreekbaar! Als je dit afval gescheiden van het overige afval in de GFT-container aanbiedt voor ophaling snoei je drastisch in de hoeveelheid afval die gestort of verbrandt wordt. Bovendien is je groenafval de grondstof voor compost waardevol en onmisbaar voor een duurzame land- en tuinbouw. Het groenafval uit de GFT-container wordt industrieel verwerkt tot compost met Vlaco-label. Vlaco, de Vlaamse compost organisatie bewaakt het hele productieproces en controleert de kwaliteit van het compost bij groen- en GFT composteerders in Vlaanderen. VLACO-compost is een kwalitatief hoogstaande bodemverbeteraar met gekende en gecontroleerde eigenschappen zoals bijvoorbeeld organische stof gehalte, rijpheidsgraad, en andere. VLACO-compost is bovendien volledig vrij van zaden. VLACO-compost is een weldaad voor je planten, zowel binnenshuis als in de tuin.

 
Het nut van compost

Compost verrijkt de bodem te verrijken met organisch materiaal. Hiermee voeden zich de regenwormen en ander bodemleven. Zij graven gangen, vermengen het organische materiaal en verteren het. Hierdoor ontstaat een humusrijke kruimelstructuur.

 

Kleibodems worden lichter en beter bewerkbaar, zandbodems houden het water beter vast en zijn minder onderhevig aan erosie door water en wind.

 

In een gezonde, humusrijke bodem met de juiste kruimelstructuur zal de zuurtegraad bovendien geen grote schommelingen kennen. Elk bodemtype heeft zijn eigen optimale zuurtegraad. Met compost wordt die bereikt en behouden.

 

Compost in de bodem maakt dat hij luchtig blijft en de lagen eronder isoleeert tegen al te grote temperatuursschommelingen. Overdag warmt de bodem niet te snel op ’s nachts koelt hij traag af. Een gelijkmatige bodemtemperatuur bevordert zowel de plantengroei alsook het bodemleven. Een gezond bodemleven beschermt de plantenwortels tegen allerhande ziekteverwekkers. Compost maakt dat je gewassen gezond en sterk blijven.

Compost gebruiken

Compost kan je op verschillende manieren in je tuin gebruiken:

Als dikke mulchlaag tussen de struiken, als dunne laag op het gazon, ingewerkt in de bodem en bij de aanplant van struiken en bomen…. Meer informatie hierover vind je op de website van VLACO

VLACO compost kan je kopen bij IOK.