Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Milieuverantwoorde producten: gerecycleerd papier

kringlooppapier

Papier belast het leefmilieu

Ondanks de verregaande digitalisering van onze informatiemaatschappij is papier onontbeerlijk voor onze communicatie. Printers zijn goedkoop te verkrijgen, een afdruk kost bijna niets. België staat samen met Luxemburg aan de kop van alle papierverbruikers wereldwijd. In 2005 verbruikten wij gemiddeld meer dan 350 kg papier en karton per inwoner.

De productie van papier betekent een enorme belasting voor het leefmilieu: voor de productie van papier worden grote hoeveelheden hout, water en energie gebruikt. Niet alle soorten papier belasten het leefmilieu echter even sterk. De herkomst van de grondstoffen, de samenstelling van het papier en de productiemethode bepalen hoe zeer het papier in kwestie het leefmilieu schaadt of ontziet.

 

Vandaag de dag kan je kiezen uit een breed gamma verschillende papiersoorten die ons leefmilieu in verschillende mate belasten. Kies in eerste instantie voor ongebleekt of zonder chloor gebleekt kringlooppapier. Wanneer het witter dan wit en houtvrij papier moet zijn, wees je ervan bewust dat dit de slechtste keuze is voor wat betreft ons leefmilieu. Ga er dus zeer zuinig me om.

Kringlooppapier

Om zich kringlooppapier mogen noemen, moet het papier voor minstens 50% uit papierafval bestaan.

Voor de productie van kringlooppapier uit 100% oud papier worden in vergelijking met niet gerecycleerd papier minder grondstoffen en minder energie gebruikt:

 • 100 procent minder hout,
 • 22 procent minder energie,
 • 46 procent minder luchtvervuiling met SO2,
 • 64 procent minder luchtvervuiling met giftige stoffen,
 • 72 procent minder watergebruik,
 • 91 procent minder watervervuiling,
 • 28 procent minder afval

 

Nadelen van kringlooppapier?

Bij het ontinkten van oud papier komen schadelijke stoffen vrij. Hiervoor worden zeep of andere soms moeilijk afbreekbare en schadelijke detergenten gebruikt. Het afval dat bij het ontinkten van oud papier vrijkomt (papierstof, inkt- en zeepresten) bevat echter maar zo kleine hoeveelheden schadelijke stoffen dat het op dezelfde manier als gewoon huisvuil verwerkt mag worden. Wanneer oud papier niet gerecycleerd wordt, komen de inktresten hoe dan ook bij het afval terecht.

Grijs kringlooppapier werd niet ontinkt en belast het leefmilieu daarom het minst van alle papiersoorten.  Daarnaast bestaan er echter ook verschillende kwaliteiten kringlooppapier in verschillende witheidsgraden. Hiervoor werden op hoge kwaliteit geselecteerde, en ontinkte soorten oud papier gebruikt. Het meeste papierafval echter bestaat uit lagere kwaliteiten oud papier. Gebruik dus grijs kringlooppapier als je het leefmilieu maximaal wilt sparen.

Wat kan je zelf doen?

 • Het meest milieusparende papier is het papier dat je niet gebruikt, print enkel de belangrijke documenten.

 • Kies voor kringlooppapier thuis én op kantoor.

 • Print zoveel mogelijk dubbelzijdig, indien dit niet gaat, print dan twee pagina’s op 1 zijde.

 • Hergebruik eenzijdig bedrukt papier van foute afdrukken als kladpapier.

  Plak een “nee / nee” sticker op je brievenbus, hiermee weiger je reclamedrukwerk.

 • Schrijf je in op de robinsonlijst, hiermee weiger je geadresseerd reclamedrukwerk.