Naar inhoud

Praktisch

Dienst openbare werken & verkeer

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Paard op de baan - Kalm aan

Campagneaffiche

Elk jaar raken in Vlaanderen tussen 17 en 40 ruiters en menners gewond in het verkeer (cijfers FOD Economie). Er vielen door de jaren heen bovendien al heel wat zwaargewonde en zelfs dodelijke slachtoffers. Het aantal recreatieruiters en -menners in Vlaanderen blijft 'boomen'. Hoewel zij zo vaak mogelijk voor trage wegen en bospaden kiezen, zijn zij meestal genoodzaakt om een deel van hun wandeling op drukkere wegen af te leggen. De andere weggebruikers die ze daar tegenkomen, beseffen steeds minder goed dat paarden gevoelige dieren zijn die snel schrikken en dan proberen weg te vluchten. Onderzoek wijst uit dat men bijvoorbeeld vaak niet vertraagt en afstand houdt. Dit is nochtans verplicht. Nodeloos te vermelden dat dit in het verkeer grote gevolgen kan hebben.

 

Wat doe je best als je een paard tegenkomt in het verkeer?

Paarden zijn gevoelig. Ze schrikken sneller dan je denkt en proberen dan weg te vluchten. Ruiters en koetsiers kunnen dit niet altijd vermijden. In het verkeer kan dit grote gevolgen hebben.

  • Vertraag altijd en stop indien het paard angstig is.Hou afstand: laat zo veel mogelijk ruimte als je achter een paard rijdt - hou genoeg zijdelingse afstand als je het voorbij steekt of inhaalt - als je een paard voorbij steekt voeg je zo ver mogelijk voorbij het dier weer in.
  • Maak geen lawaai: Paarden schrikken van claxons, geroep, luide muziek, zware motoren, kletterende aanhangwagens en vracht ...
  • Vermijd plotse en hevige bewegingen zoals rennen, zwaaien, flapperende ladingen ...
  • Doorbreek nooit een groep paarden.
  • Wees extra op je hoede in vreemde situaties: Paarden zijn bang van bizarre of onbekende objecten zoals treinen, trams, vrachtwagens, tractoren, tunnels, bruggen, omvergevallen bomen, loslopende honden ...

 

Kortom, blijf kalm en geduldig!

 

Meer info

vzw Vlaams Paardenloket

02 658 09 50

info@vlaamspaardenloket.be

www.vlaamspaardenloket.be