Naar inhoud

Praktisch

Archief

Werft 30
2440 Geel


tel. 014 56 66 90
archief@geel.be

Archief - Kempense Krantenbank

Kempense Krantenbank

Wat?

De website www.kempensekranten.be is een databank van de belangrijkste kranten uit de regio die voor 1945 werden uitgegeven. De krantenbank heeft een zoekfunctie die de woorden in de krantenkoppen en in de artikels herkent. Tik een woord in dat je zoekt, en het systeem doorpluist voor jou de Kempense kranten. Je kan ook gewoon door de kranten bladeren. Zo kan je bijvoorbeeld het volledige Nieuwsblad van Geel raadplegen van 1853 tot en met 1944. Een andere Geelse krant op de Krantenbank is het Advertentieblad van Gheel, waarvan helaas slechts enkele jaargangen en losse nummers bewaard bleven.

 

Kranten bevatten een schat aan informatie, maar zijn erg fragiel. Een digitale kopie maken is daarom een slimme en duurzame oplossing. Digitaliseren is een eerste stap, maar de kranten komen pas echt tot hun recht door ze vlot doorzoekbaar te maken. Dat is het doel van www.kempensekranten.be. Ongelofelijk handig voor wie historisch onderzoek voert of voor wie graag grasduint in het nieuws van toen.

Voorpagina Nieuwsblad van Geel 1853

Voor wie?

Iedereen kan gratis de Krantenbank raadplegen. Surf gewoon naar www.kempensekranten.be.

  

Op de website is ook een help-pagina voorzien waar je een aantal tips krijgt om het zoeken in de databank te vergemakkelijken: http://www.kempensekranten.be/index.php/help