Naar inhoud

Praktisch

Algemeen Bestuur

Werft 20
2440 Geel


tel. 014 56 60 60
fax 014 56 60 74
algemeenbestuur@geel.be

Vuurwerk

Afsteken/opslaan van ontploffend vuurwerk 

Volgens de politiecodex is het verboden om het even welk soort vuurwerk af te steken. Enkel de burgemeester kan hier afwijkingen op toestaan. In de praktijk zal er enkel een afwijking worden toegestaan aan professionele vuurwerkafstekers onder strikte voorwaarden.

 

Geel wil feesten zonder vuurwerk dit eindejaar. Samen met nog heel wat andere gemeenten uit onze regio ondersteunen wij mee de campagne ‘Ik feest zonder vuurwerk’. We doen dit omdat heel wat mensen zich niet altijd even bewust zijn van de risico’s die vuurwerk met zich meebrengen.

 

Er zijn heel wat redenen om geen vuurwerk af te steken. Als je een hart hebt voor dieren, dan weet je dat dieren hevig schrikken van vuurwerk en zo zichzelf of anderen kunnen kwetsen. Ook is niet iedereen meer wakker om middernacht. Vuurwerk verstoort de nachtrust. Tegelijk is vuurwerk elk jaar verantwoordelijk voor tientallen incidenten met ernstige brandwonden. Brandwonden die je meedraagt voor het leven in ruil voor enkele minuten plezier. Tot slot wil je ongetwijfeld niet het risico lopen ergens een brand te veroorzaken. Als je zo iemand bent, en je wil deze campagne mee ondersteunen, kan je gratis een affiche komen afhalen aan het onthaal van het stadhuis (en/of politie?) om aan je raam te hangen.

 

Het afsteken van vuurwerk wordt op oudjaar echter niet verboden. Indien je toch vuurwerk wil afsteken, kan dat tussen 23u45 en 0u45, zonder voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester. Hou er rekening mee dat het afsteken van vuurwerk buiten deze tijdspanne altijd verboden is volgens de politiecodex. Vuurwerk mag enkel door een nuchter, meerderjarig persoon worden afgestoken op het privédomein. Lees hieronder zeker de veiligheidstips, zodat het feest geen drama wordt!