Naar inhoud

Praktisch

Burgerzaken

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 61 80
fax 014 56 62 19
burgerzaken@geel.be

Rijbewijs aanvragen Vakbekwaamheid - Medisch attest

Wat

Op het "rijgeschiktheidsattest groep 2" bevestigt de arbeidsgeneesheer de medische geschiktheid om een voertuig in bepaalde omstandigheden te besturen. Dit attest is geldig voor maximum 5 jaar ongeacht de leeftijd tenzij de arbeidsgeneesheer hierover ander advies geeft.

 

Het rijgeschiktheidsattest groep 2 kan je bekomen bij een erkend medisch centrum van Volksgezondheid of via de werkgever bij een erkende arbeidsgeneeskundige dienst.

 

Op het "rijgeschiktheidsattest groep 1 - CARA" bevestigt de arts de medische geschiktheid om een voertuig in bepaalde omstandigheden te besturen. Dit attest is geldig volgens de beslissing van de geneesheer.

 

De vakbekwaamheid is een aanvulling aan het rijbewijs die verplicht is voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D. Zij moet bovenop het rijbewijs worden gehaald en de houder moet voor de verlenging ervan om de 5 jaar een nascholing volgen. Het bewijs van vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangeduid met de code 95 bij de betrokken categorieën.

Bestuurders die hun vakbekwaamheid wensen te verlengen moeten een permanente opleiding volgen onder de vorm van modules en voor een totale duur van 35 uren in een erkend centrum.

 

Benodigdheden

  • Identiteitskaart
  • Huidig rijbewijs
  • Het rijgeschiktheidsattest
  • een recente pasfoto indien de foto op de identiteitskaart niet meer gelijkend is
  • €25 (je kan veilig en snel betalen met bancontact)

 

Afhalen van het rijbewijs

Na 5 werkdagen kan het rijbewijs afgehaald worden, hiervoor moet geen afspraak gemaakt worden. Het rijbewijs wordt afgehaald aan de onthaalbalie.

 

Benodigdheden

  • Identiteitskaart
  • Huidig rijbewijs