Naar inhoud

Praktisch

Burgerzaken

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 61 80
fax 014 56 62 19
burgerzaken@geel.be

Gedeeld verblijf - co-ouderschap

Wat

Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, komt de kwestie naar boven van de bepaling van het adres van inschrijving in de bevolkingsregisters van de niet-ontvoogde minderjarige.

In een aantal gevallen verblijven de kinderen grotendeels bij één van de ouders. De minderjarige wordt dan ingeschreven op het adres waarop hij/zij het grootste deel van het jaar verblijft. Verblijft de minderjarige evenveel bij de ene ouder als bij de andere, het co-ouderschap, dan blijft het kind ingeschreven waar het was voordat de ouders uit elkaar gingen.

 

De mogelijkheid wordt gecreëerd om in het dossier van de niet-ontvoogde minderjarige en het dossier van de ouder waar het kind niet is ingeschreven, te vermelden dat de minderjarig er af en toe of voor de helft van de tijd verblijft.

 

Op deze manier weten de hulpdiensten dat de minderjarige op een welbepaald adres kan verblijven. Ook kan de minderjarige hierdoor, als deze er zijn, genieten van gemeentelijke kortingen of faciliteiten, zoals vrijetijdsactiviteiten en gemeentelijke opvang in de gemeente waar de minderjarige verblijft, maar niet is ingeschreven.

 

Benodigdheden

  • identiteitskaart
  • vonnis/regeling over het verblijf van de kinderen