Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

PMD-afval

Twijfel jij soms ook als het gaat over welke verpakkingen wel en welke niet thuishoren in de blauwe PMD-zak? Speel het interactieve PMD-spel en word een echte PMD-held!

Ophaling
PMD-afval wordt opgehaald in de blauwe zak met daarop de logo’s van FOST Plus en IOK. Op deze zakken staan de sorteerregels nogmaals genoteerd. Je mag alleen gebruik maken van deze blauwe zakken. Andere zakken worden met de omhaling niet meegenomen.

 

Maak het PMD-afval zuiver vooraleer je het in de zak steekt. Om plaats te besparen kan je de drankkartons en flessen plat drukken en de doppen er terug opdraaien. Knoop de zak dicht vooraleer je hem aanbiedt.

 

Op de site van IOK kan je de kalender raadplegen. Klik op de icoon PMD en je leest wat wel en wat niet in de MPD-zak mag. Met PMD-afval kan je ook op het containerpark terecht.

Verkooppunten PMD-zakken

Blauwe zakken kan je aankopen aan de onthaalbalie in het stadhuis en in een aantal warenhuizen en buurtwinkels. Je kan ze aankopen bij Alma/GB, Delhaize, Vewo, superette Nicole in Zammel, de kruidenierswinkel op het pleintje aan de Eendenstraat in de Leunen, Techno in Winkelomseheide en twee kruidenierswinkels in Bel op nrs. 93 en 150. Je betaalt € 6 voor een rol van 24 zakken (25 cent / zak).

 


Waarom niet alle plasticverpakkingen in de blauwe zak?
Of, in het kader van FOST Plus, een plasticsoort gerecycleerd wordt hangt o.a. af van de ingezamelde hoeveelheid en de gemakkelijkheidsgraad om te recycleren, de economische haalbaarheid.

 

Iedere kunststof heeft een code, die op de verpakking vermeld staat:

1. PET (polyethyleen): 40%
2. HDPE (high density polyethyleen): 50%
3. PVC (polyvinylchloride)
4. PP (polypropyleen)
5. PS (polystyreen)

 

Pet en HDPE omvat samen 90% van de ingezamelde plastics.

 

FOST Plus recycleert alleen per kunststofsoort. Plasticverpakkingen zoals botervlootjes en yoghurtpotjes worden gemaakt in PE, PS en PP. Voor de sorteerders aan de lopende band is het te moeilijk om op zicht deze potjes te sorteren. Het kunststofnummer zoeken op de potjes is te tijdrovend, ondertussen is de band al een eind verder.

 

Meer info over de verwerking en recyclage van de plasticfractie vind je op de website van FOST Plus.

 


Waarom geen plasticzakken in de blauwe zak?
FOST Plus is een vereniging voor verpakkingsfabrikanten. De PMD-inzameling omvat de verpakkingen, niet het verpakkingsmateriaal. Een fles is een verpakking. Het plastic rond 6 flessen is verpakkingsmateriaal.

 

 

Lees hier meer over de werking van FOST Plus.

Waarom geen aluminiumfolie in de blauwe zak?
Aluminiumverpakkingen worden hersmolten. Aluminiumfolie is dun. De t° van de oven bedraagt 600 tot 700 °C. Zelfs wanneer de folie in een prop in het vuur terecht komt verbrandt de folie en kan hij dus niet meer gebruikt worden. Aluminiumbakjes zijn dikker, zij smelten in de oven.

 

Meer info over de verwerking en recyclage van de metaalfractie vind je op de website van FOST Plus.

 


Waarom een maximum volume van 8 liter voor bidons en flessen?
De PMD-inzameling is de verpakking van het huishoudelijk gebruik. Van flessen of bidons (plastic of metaal) groter dan 8 liter neemt men aan dat het groothandel is. De sorteerinstallatie kan deze bidons en flessen niet verwerken. Zij stroppen de installatie.