Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Zelf bijdragen

Onze aarde is van iedereen. De aarde moet in al onze behoeften voorzien: in voedsel, in water, in energie en in grondstoffen. Als alle mensen zouden leven zoals de gemiddelde Belg dan hadden wij zeker drie aarde’s nodig! We moeten daarom op lange termijn wel met minder water, energie en grondstoffen toekomen. Wij moeten met z’n allen verstandiger gebruik maken van de mogelijkheden die de aarde ons biedt. Dan komen wij allen toe met één aarde. Dan hoeven wij ook niet aan comfort in te leveren. Dit is een reusachtig, wereldwijd voornemen dat veel inspanningen vraagt. Voor het welslagen van de onderneming is heel belangrijk dat ook jij eraan meewerkt.


Vuistregels
Volg deze vuistregels en je staat al wat dichter bij een duurzame levensstijl dan anderen.

  • Vermijd onnodig verbruik. Je moet niet met de auto naar de bakker om de hoek. Gebruik een spaarlamp in plaats van een gloeilamp. Koop geen wegwerpproducten. Isoleer je huis. Regel de temperatuur in je woning met een thermostaat en niet met de ramen.
  • Hergebruik het product zoveel mogelijk. Je kan met een hervulbaar potlood of met een vulpen schrijven. Je kan een tweedehandscomputer kopen. Eenzijdig bedrukt papier kan je als kladpapier gebruiken. Maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de verwarming van jouw woning.
  • Recycleer en hergebruik materialen. Doe jouw oud papier niet bij de restafval maar geef het mee met de papierophaling. Maak waardevol compost van jouw plantaardig keukenafval. Je kan met een CV - ketel door condensatie warmte uit de rookgassen recupereren. Weinig verontreinigd water kan je na zuivering hergebruiken om de toiletten te spoelen.
  • Pas als al dit niet kan, mag je aan verwijderen denken. Je loost vervuild water in de beek of giftige rookgassen in de lucht. Je gooit afval in de grijze bak. …

  • Wat je zeker niet mag doen, is op eigen houtje afval in de tuin of in een allesbrander verbranden. Dan los je veel meer schadelijke stoffen in het leefmilieu dan een afvalverbrandingsoven.


Wil je zelf maatregelen nemen die kaderen in een duurzame ontwikkeling dan kan je financiële ondersteuning krijgen vanuit de overheid in de vorm van subsidies. Een gedetailleerd overzicht van mogelijke subsidies vind je op www.premiezoeker.be.