Naar inhoud

Praktisch

Archief

Werft 30
2440 Geel


tel. 014 56 66 90
archief@geel.be

Archief - archiefleeszaal

Gratis toegang
De leeszaal van het stadsarchief bevindt zich in hetzelfde gebouw als de openbare bibliotheek, op de eerste verdieping. De leeszaal is vrij toegankelijk voor iedereen. Alle archiefstukken en boeken zijn gratis in te zien, maar er wordt niets uitgeleend.

 

Bezoekersregistratie
Bij binnenkomst meld je je aan bij de infobalie. Bij het eerste bezoek van het jaar vragen we je om een bezoekersfiche in te vullen met je naam, adres en het doel van het bezoek. Het invullen van de fiche verbindt je ook tot naleving van het leeszaalreglement.

 

Verplicht gebruik vestiaire
In de vestiaire zijn kluisjes beschikbaar voor jassen en tassen. Hiervoor heb je een stuk van één euro nodig. Enkel potlood, papier en laptop mogen meegenomen worden in de leeszaal.

 

Infobalie: professionele hulp
Heb je vragen over de manier waarop je je onderzoek moet starten of verder zetten, dan kan je het archiefpersoneel aan de infobalie om raad vragen. We zullen je graag verder helpen. We kunnen je ook helpen bij het ontcijferen van moeilijk leesbaar oud schrift, maar hebben geen tijd om langere teksten helemaal voor te lezen.

 

Aanvragen van archiefstukken
Als bezoeker heb je geen toegang tot het archiefmagazijn. Archiefstukken worden steeds aangevraagd aan het archiefpersoneel. Voor elke aanvraag vul je een aanvraagformulier voor archiefstukken in, dat je kan vinden op de infobalie. De wachttijd voor aangevraagde stukken bedraagt maximum vijftien minuten. Wil je meer informatie over wat je kan aanvragen, kijk dan bij Archieven en collecties.

 

Openbaarheid van archieven
Sommige archieven zijn niet in te zien vanwege de wettelijke beperkingen op de openbaarheid. Zo zijn documenten die persoonlijke gegevens bevatten, bijvoorbeeld personeelsdossiers en procesverbalen van de politie, pas openbaar na 100 jaar. Voor meer informatie verwijzen we naar het reglement op de openbaarheid van archieven.

 

Computers voor bezoekers
In de leeszaal staan drie computers waarop je opzoekingen kan verrichten in de digitale bestanden van de Geelse burgerlijke stand en parochieregisters. Voor meer informatie over deze bestanden verwijzen we naar de uitleg bij de rubriek Stamboomonderzoek.

  

Er is ook gratis toegang tot het internet. Hierbij moet je je opzoekingen wel beperken tot websites in verband met geschiedenis of familiekunde. De gevonden gegevens kunnen worden afgeprint.

 

Fotokopieën en andere reproducties
Fotokopieën zijn verkrijgbaar in de leeszaal. Het zelf maken van fotokopieën is niet toegestaan. Het archiefpersoneel zal ze voor je maken. Ingebonden stukken, stukken op perkament of stukken in slechte materiële staat worden niet gefotokopieerd.

 

Het is toegestaan om in de leeszaal zelf digitale foto’s te nemen van archiefstukken, maar wel zonder het gebruik van de flits. Indien gewenst kan je documenten laten inscannen. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als bij het fotokopiëren.

Sommige documenten, zoals de lokale krant het “Nieuwsblad van Geel”, staan op microfilm. De leesmachine voor microfilms staat in de leeszaal. Ook van documenten op microfilm kan een kopie of scan gemaakt worden.

 

Tarieven

Fotokopies

  • A4 € 0,10
  • A3 € 0,20

 

Kopies of scans van microfilm

  • € 0,50

 

Outprints

  • A4 zwart-wit € 0,10
  • A4 kleur € 0,75

 

Inscannen foto of document + verzenden via E-mail

  • € 3 per beeld
  • CD-rom: € 1