Naar inhoud

Praktisch

Brandweerzone Kempen

Stelenseweg 92
2440 Geel
Bereikbaarheid


tel. 014 56 66 30
brandweer@geel.be

DGH - scholing en opleiding

Opleiding foto1

Als erkende 100-ziekenwagendienst dient elke ambulancier te beschikken over een 100-badge uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Basisopleiding
De basisopleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening wordt in de provincie Antwerpen georganiseerd door het Provinciaal Instituut voor Brandweer- en Ambulancieropleidingen vzw.

De opleidingen zijn zeer uitlopend en variëren van DGH (Dringende Geneeskundige-Hulp), BLS (Basic-Life-Support), CPR (Hartmassage), over brandwonden, psychologie, trauma’s, reanimatietechnieken als ook oefeningen op het gebied van slachtoffer bevrijding. De cursus omvat 120 theoretische en praktische lesuren.

Na het slagen voor het examen wordt de opleiding aangevuld met 40 lesuren stage, waarvan 20 uren op een spoedgevallendienst met MUG en 20 uren op een 100-erkende ziekenwagendienst. Een gunstige beoordeling van de stage levert de cursist het brevet Ambulancier – Hulpverlener op. Dit brevet geeft, mits tewerkstelling bij een erkende 100- dienst, het recht op een badge 100.


Bijscholingen
Om up-to-date te blijven met de meest recente technieken en ontwikkelingen dient de ambulancier jaarlijks minimaal 24 uur bijscholing te volgen. Voor deze recyclage kan ons korps rekenen op de deskundige kennis van het personeel van de Geelse spoedgevallendienst van het Algemeen Ziekenhuis St.-Dimpna.