Recordaantal bestuurlijke verslagen opgemaakt tegen sluikstort

Sluikstort en zwerfvuil blijft aanwezig in onze stad. Toch doen heel wat medewerkers en zwerfvuilvrijwilligers er alles aan om onze stad netjes en proper te houden. De gemeenschapswachten en de toezichters van OVAM stelden dit jaar 518 bestuurlijke verslagen op, wat een record is.

Geel zet fel in op de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. De gemeenschapswachten proberen sluikstort altijd voor het einde van de volgende werkdag weg te halen en slagen hier in 90% van de gevallen in. Daarnaast zijn heel wat werkmannen dagelijks op pad om zwerfvuil op te ruimen zodat inwoners kunnen genieten van een propere stad. Ook op de ondersteuning van OVAM toezichters kunnen we rekenen. Zij gaan in burger op pad om sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Op heterdaad betrapt

In 2023 stelden de OVAM toezichters 160 bestuurlijke verslagen op. De meeste sluikstorters die op heterdaad betrapt werden, lieten sigarettenpeuken op de grond vallen. Dit lijkt misschien heel onschuldig, maar blijft het grootste sluikstort in onze stad. Dat brengt veel schade toe aan het milieu. 

Mobiele camera's en grondig onderzoek

Door beelden die de mobiele camera's maakten, konden de gemeenschapswachten nog eens 149 bestuurlijke verslagen opmaken. Dit aantal ligt relatief laag door technische problemen die ervoor zorgden dat de camera's enkele maanden buiten gebruik waren. In 2024 wil de stad de camera's optimaal inzetten voor extra controles.

Tot slot konden de gemeenschapswachten 209 bestuurlijke verslagen opmaken na controles van het zwerfvuil. Dat brengt het totaal op een recordaantal van 518 bestuurlijke verslagen in 2023 met een stijging van 14,8 procent ten opzichte van 2022.

Zie je zwerfvuil of sluikstort?

Maak melding!

Veel inwoners vinden een propere stad belangrijk. En daar kunnen we samen voor zorgen! Zie je dus ergens zwerfvuil of sluikstort liggen? Maak dan zeker een melding. De stad ruimt het zo snel mogelijk op.

Gepubliceerd op vrijdag 9 februari 2024 9 u.