Een tripje gepland? Vergeet je reisdocumenten niet!

Ga jij binnenkort op reis? Zorg er in elk geval voor dat je reisdocumenten in orde zijn voor je vertrekt. Hieronder vind je alvast een handig overzicht. Heb je een Kids-ID, een Belgisch rijbewijs of een internationaal rijbewijs nodig? Maak tijdig een afspraak bij dienst burgerzaken.

Voor veel landen heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig. Andere landen vragen een internationaal paspoort, eventueel met een extra visum of zelfs een inentingsbewijs. Op de website van www.diplomatie.belgium.be vind je per land welke reisdocumenten je mee moet nemen. Op de website van de stad vind je een overzicht van alle reisdocumenten en info over reizen. Als volwassene heb je sowieso een identiteitskaart of paspoort (reispas) nodig. Het document moet minstens geldig zijn tot aan de terugreis, als er geen langere geldigheid wordt gevraagd.

Kids-ID

Ben je jonger dan 12 jaar, dan heb je een geldige Kids-ID nodig. De Kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen. In landen die de Kids-ID niet aanvaarden, moet je een Belgisch paspoort voorleggen. De identiteitskaart, Kids-ID en het Belgische paspoort vraag je aan bij de dienst burgerzaken. Hiervoor maak je een afspraak.

Om een Kids-ID aan te vragen, breng je je kind mee. Je moet ook de huidige Kids-ID meebrengen en een pasfoto. Deze pasfoto moet voldoen aan de volgende voorschriften:

  • De pasfoto is maximaal 6 maanden oud;
  • Het gezicht neemt 70 tot 80% van de oppervlakte in;
  • Neutrale gezichtsuitdrukking met een gesloten mond en zonder glimlach;
  • Het gezicht is volledig zichtbaar, zonder accessoires (behalve om medische/godsdienstige redenen);
  • De ogen, kin en gezichtsomtrek zijn zichtbaar;
  • Je kind kantelt het hoofd niet en kijkt recht naar voren;
  • Je kind zit recht voor de camera met de schouders rechtop;
  • Witte achtergrond.

Is je kind jonger dan 6 jaar, dan gelden alle voorgaande voorschriften behalve:

  • Houding: de elementen ‘ogen op een horizontale lijn’, ‘hoofd gekanteld’ en ‘schouders recht’;
  • Gezichtsuitdrukking: de elementen ‘neutrale blik’, recht in de camera kijken’ en ‘mond gesloten’.

Meer info over de voorschriften voor pasfoto’s:

Kwaliteitseisen pasfoto

Meer info over reisdocumenten:

geel.be/reisdocumenten

Reistoelating voor minderjarigen

Gaat je minderjarige kind alleen, met slechts één ouder of met andere personen naar het buitenland? Dan is het aan te raden om een reistoelating voor minderjarigen of ‘ouderlijke machtiging’ aan te vragen. Hiermee geef je als ouder de toelating aan je minderjarige kind om naar het buitenland te reizen. Als het kind met één ouder reist, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten.

Breng je aanvraag online in orde.

Elektronische verblijfskaart -12 jaar

Vanaf 15/01/2024 is het mogelijk om een elektronische verblijfskaart aan te vragen voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die ingeschreven zijn in het vreemdelingen- of bevolkingsregister.

De reeds afgeleverde papieren ‘identiteitsbewijzen’ blijven geldig tot het einde van hun geldigheidsduur. Het nog geldige ‘identiteitsbewijs’ omruilen voor een elektronische verblijfskaart is dus niet verplicht, maar kan wel gevraagd worden. Meer info en de voorwaarden vind je hier.

Visum

Voor bepaalde landen heb je naast je paspoort ook een visum nodig. Op www.diplomatie.belgium.be zie je voor welke landen een visum nodig is. Je vraagt een visum aan bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Sommige landen bieden het visum aan bij aankomst.

Rijbewijs

Ben je van plan om naar een land in de Europese Unie of naar Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te reizen en daar met een auto te rijden? Dan vraag je het best een Belgisch rijbewijs in kaartmodel aan. Voor landen die het Belgische rijbewijs niet erkennen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het Belgische rijbewijs en het internationale rijbewijs vraag je aan bij de dienst burgerzaken. Hiervoor maak je een afspraak.

Check de geldigheidsdatum van jouw rijbewijs!

Rijbewijzen in bankkaartmodel hebben slechts een administratieve geldigheid van tien jaar. Check dus zeker de einddatum van je rijbewijs. Is jouw rijbewijs nog minder dan drie maanden geldig? Maak dan een afspraak bij de dienst Burgerzaken om je rijbewijs te hernieuwen. Dit doe je via www.geel.be/afspraak; kies 'Europees rijbewijs' als afspraaktype.

Opgelet: Europese rijbewijzen op papier hebben geen administratieve einddatum en zijn nog geldig tot 2033, hernieuwing is dus niet noodzakelijk.

Gepubliceerd op donderdag 22 februari 2024 9 u.