Een reis gepland? Vergeet je reisdocumenten niet!

Wanneer je een lijstje maakt voor je zomervakantie denk je automatisch aan een zonnebril, kleding en schoenen. Maar denk je ook aan de juiste reisdocumenten?

Voor veel landen heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig. Andere landen vragen een internationaal paspoort, eventueel met een extra visum of zelfs een inentingsbewijs. Op de website van www.diplomatie.belgium.be vind je per land welke reisdocumenten je mee moet nemen. Op www.geel.be/reisdocumenten vind je een overzicht van alle reisdocumenten en info over reizen. Als volwassene heb je sowieso een identiteitskaart of paspoort (reispas) nodig. Het document moet minstens geldig zijn tot aan de terugreis, als er geen langere geldigheid wordt gevraagd.

Kids-ID

Ben je jonger dan 12 jaar, dan heb je een geldige kids-ID nodig. De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen. In landen die de kids-ID niet aanvaarden, moet je een Belgisch paspoort voorleggen. De identiteitskaart, kids-ID en het Belgisch paspoort vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Visum

Voor bepaalde landen heb je naast je paspoort ook een visum nodig. Op www.diplomatie.belgium.be zie je voor welke landen een visum nodig is. Je vraagt een visum aan bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Sommige landen bieden het visum aan bij aankomst.

Rijbewijs

Ben je van plan om naar een land in de Europese Unie of naar Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te reizen en daar met een auto te rijden? Dan vraag je best een Belgisch rijbewijs in kaartmodel aan. Voor landen die het Belgisch rijbewijs niet erkennen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het Belgisch rijbewijs en het internationaal rijbewijs vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Check de geldigheidsdatum van jouw rijbewijs!

Rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd in juli 2010 in enkele pilootgemeenten, in 2013 volgden uiterlijk alle gemeenten en steden. Deze hebben maar een administratieve geldigheid van 10 jaar. Binnenkort moeten die eerste rijbewijzen dus hernieuwd worden. Check dus zeker de einddatum van je rijbewijs. Is jouw rijbewijs nog minder dan 3 maanden geldig? Maak dan een afspraak met de dienst Burgerzaken om je rijbewijs te hernieuwen, via www.geel.be/afspraak, en kies "Europees rijbewijs" als afspraaktype.

Opgelet: de Europese rijbewijzen in papieren formaat hebben geen administratieve einddatum en zijn nog geldig tot 2033, hernieuwing is dus niet noodzakelijk.

Gepubliceerd op donderdag 1 juli 2021 11.26 u.