Een totale restauratie
Het team dat de restauratie uitvoerde, restaureerde de schilderijen, de beelden, het houten meubilair, het hoofdaltaar en de zij-altaren. Het gaat om een totaalrestauratie van het interieur zodat alles terug een mooi geheel vormt, vertelt An, en dat maakt het heel speciaal.
Stap voor stap
Bij zon restauratie komt een heel proces kijken. Het team onderzoekt de schilderijen en voert verschillende testen uit om dan te bepalen welke stappen ze ondernemen. De restauratie van een schilderij start met een oppervlaktereiniging. Dat kun je vergelijken met ontstoffen, vertelt An, er zat veel roet van de kaarsen op de schilderijen. Daarna halen we de vernis eraf die zorgt voor een gele filter.
Tot slot verwijdert het team alle vorige ingrepen zoals retouches en stoplapjes uit het verleden. Zo bouwen ze het schilderij vanaf de basis terug op. Op het einde gaat er opnieuw een laagje vernis over zodat de schilderijen goed beschermd zijn voor de komende jaren.
Elk detail telt
Of de restauratie nodig was, is voor An een overbodige vraag: Sommige werken kon je niet meer lezen of je zag niet meer welke taferelen afgebeeld zijn. Er komen nu veel meer details naar voren en de kleuren zijn veel levendiger geworden. Bij de werken van Sint-Amands en Sint-Dimpna zit er een schattig monstertje aan hun voeten dat niet meer zichtbaar was. Dat hebben we terug tevoorschijn getoverd.
Feestelijke opening
De Sint-Amandskerk is vanaf zaterdag 27 mei weer open voor het publiek volgens de vaste openingsuren. Op de feestelijke opening is het nog even wachten. Deze vindt plaats op zondag 25 juni. Die dag staat er onder andere een speciale misviering en een rondleiding op de agenda. Kerkelijke diensten worden na de feestelijke opening van 25 juni hervat.