Sabam
Sabam is de Belgische vereniging van onder andere auteurs, tekst- en liedjesschrijvers, componisten en uitgevers. Ze int, verdeelt en beheert alle auteursrechten in België en in de andere landen waar wederkerigheidsovereenkomsten zijn gesloten met zusterverenigingen. Auteursrecht is een wettelijk recht dat de schrijver van de muziek krijgt wanneer hij of zij een origineel werk creëert.
Als je een muziekevenement organiseert waarop de dj of band auteursrechtelijk beschermde muziek draait of speelt, wat in 99% van de gevallen zo is, dan moet je Sabam aanvragen en betalen. Omdat het praktisch onmogelijk is om als schrijver van muziek zicht te hebben op wie je muziek gebruikt, sluit een schrijver zich aan bij Sabam (of een zustervereniging). Sabam beheert die auteursrechten en zorgt dat de auteurs, componisten en uitgevers van die muziek daarvoor een vergoeding ontvangen.
Als organisator moet je bijna altijd zelf Sabam aanvragen via Unisono en zal de zaalverhuurder dit niet opnemen. Aangeven via deze link.
Hoe maak ik Sabam in orde?
- Stap 1: Je vraagt minstens vijf dagen voor de datum van het evenement toelating via Unisono. Dit platform regelt sinds 1 januari 2020 ook de Billijke Vergoeding, dus kan je die aanvraag samen doen. Op Unisono kan je op basis van je gegevens (inkomprijs, drankprijs, artistiek budget, oppervlakte) ook een simulatie maken van wat het evenement zal kosten. Als je een nieuwe gebruiker bent, maak je eerst een account aan op MyUnisono. Via dat account kan je je evenementen nakijken en de status van je aanvragen raadplegen.
- Stap 2: Binnen de vijftien dagen volgend op het evenement dien je de opgave van de uitgevoerde muziek in via Unisono.
- Stap 3: Op basis van je aanvraag krijg je een factuur. Die factuur betaal je binnen de gestelde termijn op de factuur (30 dagen).
Billijke vergoeding
Terwijl Sabam de rechten van auteurs beschermt, is de Billijke Vergoeding bestemd voor de producenten en uitvoerende artiesten van muziek die je afspeelt op je evenement.
Organiseer je je muziekevenement in een zaal? Dan zal de zaal zelf in de meeste gevallen een jaartarief Billijke vergoeding bezitten en betalen. Via MyUnisono kan je opzoeken of er een jaartarief is voor een bepaalde zaal.
Bij een openluchtevenement zal je altijd zelf Billijke Vergoeding moeten aanvragen. Sinds 1 januari 2020 kan je die aanvraag samen met je Sabam-aanvraag indienen via het platform Unisono. Ook de facturatie gebeurt samen. Aangeven via deze link.
Hoe maak ik de Billijke vergoeding in orde?
- Vraag na of er al een jaartarief is. Vraag na of de zaal waar je je evenement organiseert al een jaartarief Billijke Vergoeding heeft. Dit kan je ook raadplegen op MyUnisono. Heeft de zaal een jaartarief dans dan zijn alle evenementen gedekt. Heeft de zaal geen jaartarief of geen jaartarief dans dan moet je je evenement afzonderlijk aangeven. (ga naar stap 2 indien dit het geval is)
- Doe je aangifte. Je doet minstens vijf kalenderdagen vóór de aanvang aangifte van de activiteit via MyUnisono. Sinds 1 januari 2020 vraag je ook Sabam aan via dit platform. Twee vliegen in één klap dus. Ben je te laat, dan kan het bedrag van de aangifte verhoogd worden.
- Betaal de factuur. Op basis van je aanvraag krijg je een factuur. Die factuur betaal je binnen de gestelde termijn op de factuur (30 dagen).