Sint-Dimpnakerkhof krijgt meer groen

Het Sint-Dimpnakerkhof is een schat aan historische en natuurlijke waarden. Het vertelt het verhaal van Geel als zorgende stad. Als groen- en stiltezone zorgt ze op haar beurt voor de Gelenaars. Op die kracht willen we als stadsbestuur nog meer inzetten. We krijgen hiervoor de steun van het Agentschap Natuur en Bos met de Vlaamse projectsubsidie ‘Natuur in je buurt’.

Het project 'Natuur in je buurt' wil ervoor zorgen dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten. Met een blik op de toekomst staat ecologie daarin centraal, maar ook de meerwaarde voor omwonenden wordt hierin telkens meegenomen.

We werkten een plan uit waarin we inzetten op de krachten van de omgeving van het Sint-Dimpnakerkhof, samengevat in drie thema’s:

Verstillen

De sfeer van de omgeving biedt ons een plaats waar we stilstaan en genieten van de rust. Extra paden, grasterrassen en banken doorheen de graven en het groen zal deze schat aan rust versterken en toegankelijker maken. Met nieuwe aanplantingen zorgen we voor een meer geborgen karakter.

Vergroenen

In de ecologische uitdaging waarvoor we staan, speelt groen in de stad een grote rol. Groen zorgt voor verkoeling en bevordert het welbevinden, de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en veel meer. Met een aangepast maaibeleid en extra bomen en struiken krijgt deze groene oase nog meer kracht!

Herinneren

De stad werkt aan een onderhoudsplan voor de graven. De meest waardevolle graven nemen we samen met experten in de komende jaren systematisch onder handen. We zetten daarboven ook in op onderhoud. Wil je je hiervoor mee inzetten? Neem dan een kijkje op deze websitepagina.

In de periode van 2021 – 2023 voeren we dit project stelselmatig uit. We verwachten niet dat dit veel hinder zal opleveren voor omwonenden en bezoekers. Het kan zijn dat de begraafplaats er in deze periode soms iets wilder uitziet. Dat is tijdelijk en nodig voor de uitvoer van ons plan.

Gepubliceerd op vrijdag 11 juni 2021 14.25 u.