Sociaal internetaanbod

Op 1 maart 2024 ging het nieuwe ‘sociaal internetaanbod’ van start. Dit nieuwe systeem biedt mensen in een kwetsbare financiële situatie de kans om tegen een lagere prijs vast internet te gebruiken.

Internet vanaf 19 euro per maand 

Mensen die recht hebben op dit verlaagde tarief kunnen voortaan kiezen tussen twee bundels: van 19 euro per maand voor vast internet tot maximaal 40 euro per maand voor ‘bundels’ met bijvoorbeeld ook mobiele en/of vaste telefonie of een televisieaansluiting. Extra diensten kunnen ook worden toegevoegd tegen commerciële prijzen, met een korting van 50% op de installatiekosten. 

Hoe weet ik of ik recht heb op het nieuwe sociale tarief? 

Tool om na te kijken of je recht hebt op het sociaal internetaanbod

De FOD Economie heeft een tool ontworpen waar je kunt controleren of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod. De FOD Economie baseert zich daarvoor op informatie van het Rijksregister, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). De informatie op die website en het resultaat van uw controle zijn louter informatief en kennen geen enkel recht toe. Controleer of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod door op de knop hieronder te klikken.

Naar de tool

Al een sociaal tarief?

Mensen die nu al het sociaal tarief hebben, kunnen dat - in de meeste gevallen - houden. Je kreeg automatisch een brief als je in aanmerking komt voor het nieuwe tarief. 

Met deze brief kun je naar een telecomwinkel om het tarief te activeren. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met je huidige telecomoperator. De operator kan met een eenvoudige muisklik nagaan of recht hebt op het sociaal tarief. Grote operatoren zoals Telenet & Proximus zijn verplicht het sociaal internetaanbod aan te bieden.

Als je niets doet, behoud je het sociaal tarief voor telecom volgens het oude regime.

Heb je nog vragen over dit aanbod? 

Gepubliceerd op maandag 4 maart 2024 16.54 u.