Sociaal tarief

Sommige personen en gezinnen hebben recht op een sterk verlaagd tarief voor elektriciteit en aardgas. Die wordt de ‘sociale maximumprijs’ of het ‘sociaal tarief’ genoemd. Het sociaal tarief wordt alleen toegekend aan personen die bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen krijgen. Het sociaal tarief is geen vast tarief. Het is een zeer voordelig tarief tegenover de gewone tarieven. Het is identiek in heel België, ongeacht de energieleverancier of de netbeheerder.

Komt u in aanmerking?

Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief. Die maatregel is verlengd tot 31 maart 2023. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming? Contacteer dan uw ziekenfonds. Zij onderzoeken of u hier recht op hebt.

Normaal gezien krijgt u van uw energieleverancier automatisch het sociaal tarief. Krijgt u het sociaal tarief niet automatisch? Kijk dan op deze websitepagina voor meer informatie. 

Hebt u recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en koopt u een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries? Dan hebt u recht op een kortingsbon. Meer info vindt u op deze websitepagina.