Sociale bubbel wordt kleiner

26 juli - Bovenop de maatregelen die de nationale Veiligheidsraad donderdag 23 juli nam, heeft de gouverneur op zaterdag 25 juli voor onze provincie nog enkele strengere maatregelen ingevoerd. Deze regels gelden ook voor Geel. Zo wordt de sociale bubbel verkleind voor de komende vier weken. Momenteel zitten de coronacijfers in Geel nog goed, maar om dit zo te houden en niet alle geleverde inspanningen teniet te doen, moeten we allemaal een tandje bijsteken.

Maandag 27 juli nam het college van burgemeester en schepenen enkele beslissingen over de geplande evenementen in augustus. Op 27 juli kwam ook de Veiligheidsraad bijeen die o.a. de eerder aangekondigde bubbel van 10 personen nog verkleinde naar 5 personen.

Hier een overzicht van de bijkomende provinciale maatregelen:

  • De weekbubbel van 15 wisselende contacten maakt plaats voor een bubbel van 5 (!) vaste contacten voor de komende 4 weken. Deze 5 vaste contacten gelden op gezinsniveau, niet op individuele basis. Je eigen gezinsleden tellen niet mee in de lijst van tien. We spreken hier over privécontacten buiten het gezin, dus niet de georganiseerde contacten via het werk; de sportclub, kinderopvang, zomerschool of jongerenkamp. Per gezin noteer je voor jezelf de namen van deze vaste contacten: naam, e-mail en gsm. Dit is belangrijk voor contactopvolging bij een eventuele besmetting.
  • Respecteer ook binnen deze sociale bubbel op elk moment de afstand van 1,5 meter. Dit verschilt van de afstandsregels met de vroegere sociale weekbubbel. Alleen met huisgenoten hoef je de afstand niet te bewaren.
  • De gouverneur adviseert om alle privéfeesten uit te stellen. Familiefeesten vormen – naast ‘spontane feestjes’ in de horeca - door de vertrouwelijke omvang van de aanwezigen één van de belangrijkste superverspreiders. 
  • Op het publiek domein geldt een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen.
  • Het dragen van een mondmasker geldt – naast de bestaande verplichtingen – vanaf 12 jaar op elke drukke locatie. Zo draag je in onze stad sinds zaterdag 25 juli verplicht mondmaskers in winkels, horeca, openbare gebouwen, op markten en kermissen … maar ook in de winkelstraten in het kernwinkelgebied (= Nieuwstraat, Markt en Pas (oneven huisnummers 1 tot 113 en even huisnummers 2 tot 96).

Hier vind je de maatregelen die de Veiligheidsraad nam op donderdag 23 juli.

Draag zo veel mogelijk een mondmasker, zeker op alle drukke plaatsen. Wees alsjeblieft verantwoordelijk en zorg goed voor jezelf en elkaar. Houd steeds rekening met de zes gouden regels bij sociaal contact. In Geel zijn de coronacijfers goed en dat willen we zo houden. Als we de regels nu goed opvolgen, vermijden we hopelijk een tweede lockdown in de (nabije) toekomst.

Gepubliceerd op zondag 26 juli 2020 10.30 u.