Wordt jouw straat een speelstraat deze zomer?

Voor de volgende zomervakantie kun je als Gelenaar opnieuw een aanvraag doen om een speelstraat te organiseren in je eigen straat of een deel ervan. Samen met je buren kies je op welke dag(en) en uren de straat volledig afgesloten wordt voor het verkeer. Enkel bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen er ‘stapvoets’ doorrijden. Zo krijgen kinderen de straat als extra speelruimte terwijl de volwassenen samen iets kunnen drinken en de buren beter leren kennen.

Een speelstraat moet aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Zo kan het onder andere enkel in een straat met een overheersende woonfunctie en waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur. Een speelstraat aanvragen kan voor een aaneensluitende periode van maximum 14 dagen of tijdens een of twee vaste dagen per week. De uren kies je tussen 10 en 22 uur, met een maximum van 8 uur na elkaar.

Een speelstraat aanvragen

Minimaal twee meters/peters die in het speelstraatgedeelte wonen moeten instaan voor de organisatie en 80% van de bewoners moet akkoord gaan. De aanvraag voor een speelstraat in juli dien je ten laatste op 15 april in. Speelstraten die enkel in augustus plaatsvinden, kun je tot en met 15 mei aanvragen. Je vult ook een bewonersbevraging in die je samen met je aanvraag voor een speelstraat indient. Je kun de speelstraat online aanvragen via www.geel.be/speelstraat-aanvragen. Hier vind je alle informatie en het formulier voor de bewonersbevraging.

De stad zorgt voor de hekken om de straat af te sluiten. Op de afgesproken tijdstippen plaatsen de meters/peters deze aan de toegangen van de straat. Hoe je met je speelstraat omgaat, of en welke speelinfrastructuur je plaatst, welke activiteiten je organiseert, is afhankelijk van jouw creativiteit en inzet.

Meer info

Je vindt alle informatie en het aanvraagformulier op www.geel.be/speelstraat-organiseren.

Gepubliceerd op maandag 21 maart 2022 10.45 u.