Spelenderwijs terug aan het werk via werkvloerbegeleiding

Een van de opdrachten van de sociale dienst van de stad is om mensen die een uitkering van het OCMW ontvangen, naar werk te begeleiden. Dat kan door een voortraject, een stage of een andere vorm van activering. Begin 2024 is een nieuw project opgestart in samenwerking met Sjans Kringloopwinkel waar deze mensen kunnen bijdragen aan het duurzame hergebruik en de recyclage van speelgoed. Er zijn ondertussen zes deelnemers met het gefaseerd groeitraject gestart.

Het project heeft zijn wortels in het huidige Waardenmakerij vzw en hun kringloopwinkel Sjans, gevestigd in de Heidebloemstraat in Geel. De kringloopwinkel biedt een werkvloer waar deelnemers actief bijdragen aan het duurzame hergebruik en de recyclage van speelgoed. 

Intensieve ondersteuning en begeleiding 

Schepen van werk Griet Smaers vertelt hoe de begeleiding verloopt: “Gedurende deze werkervaringstrajecten worden deelnemers nauwlettend opgevolgd door een meewerkende werkvloerbegeleider vanuit OCMW Geel. De begeleiding omvat intensieve training van arbeidsattitudes binnen een ondersteunend klimaat, waarbij dagelijkse begeleiding wordt geboden om de deelnemers te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het project biedt niet alleen een waardevolle werkervaring, maar ook een kans op persoonlijke groei en hernieuwde betrokkenheid bij de gemeenschap.” 

Op maat gemaakte trajecten 

Het traject is flexibel en wordt op maat van de deelnemers aangeboden, met mogelijkheden voor zowel korte als langere werkdagen, afhankelijk van individuele behoeften en capaciteiten. Deelnemers worden gestimuleerd om op hun eigen tempo te groeien en hun potentieel te ontwikkelen. 

Stapsgewijze vooruitgang 

Het project, momenteel met zes deelnemers, is ontworpen als een kleinschalig initiatief met een focus op intensieve begeleiding. Deelnemers krijgen de kans om geleidelijk aan te groeien naar meer uren, met evaluaties en aanpassingen halverwege het proces. Na afronding van het project wordt samen met trajectbegeleiders van de sociale dienst gekeken naar mogelijke toekomstige werkgelegenheidskansen, variërend van betaald werk tot vrijwilligerswerk, afhankelijk van de individuele mogelijkheden. 

Mooi compliment 

Kris Vansant, werkvloerbegeleider, benadrukt het belang van dit initiatief: "Het feit dat we op een laagdrempelige en ongedwongen manier mensen laten proeven van deze activiteiten, doet hen ‘terug goesting krijgen’ om deel te nemen aan het maatschappelijk gebeuren. Sommigen komen immers uit een periode van inactiviteit en sociaal isolement. Zo groeit de motivatie vanuit de persoon zelf en kan deze kleine succeservaringen beleven, met mij als grootste supporter op de eerste rij. Een mooi compliment dat we al mochten ontvangen van een maatschappelijk assistent luidde: “Ik zag gisteren mijn cliënt op afspraak. Ze zag er echt goed uit en gaf dit ook zelf aan. Ze gaf aan dat ze zich echt goed voelt binnen het speelgoedproject. Ze doet het graag en zei dat er een goede verstandhouding is en dat ze zich echt op haar gemak voelt.”. Zo lijkt dit project voor deze deelnemer alvast al een stap in de goede richting.” 

Sjans kringloopwinkel is een activiteit van maatwerkbedrijf ‘Waardenmakerij vzw’. De missie is: ‘goeie jobs, op mensenmaat, voor de mensen van de Kempen’. Waardenmakerij organiseert en ondersteunt behalve Sjans ook Klus&Verhuis, InDeSoep, Energiesnoeiers Zuiderkempen en Foodsavers Kempen. 

Gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2024 9.30 u.