Stad bestrijdt eikenprocessierupsen op biologische wijze

Vanaf dit jaar gebruikt de stad een biologisch en milieuvriendelijk product om de eikenprocessierupsen te bestrijden. Geel is een van de eerste steden die dit gebruikt.

Hoe wordt deze biologische bestrijding uitgevoerd?

Door gebruik te maken van een vloeibare lijm op waterbasis worden de rupsen verlijmd en de brandharen samengekleefd. De rupsen verplaatsen zich van zodra ze in contact komen met de vloeistof, en verspreiden zo zelf het product. Doordat er geen luchtverplaatsing is, laten de rupsen ook hun brandharen niet los. Deze aanpak zorgt eveneens voor een fixatie van de brandharen zodat deze geen irritatie kunnen veroorzaken bij voorbijgangers. Uiteindelijk blijft er slechts een verhard nest met rupsen over, dat makkelijk weg te halen is.

Waarom op biologische wijze?

Het middel is een milieu- en boomvriendelijke oplossing op waterbasis bestaande uit plantaardige grondstoffen. Een volledig biologisch, natuurlijk en plantaardig product dus. Daarnaast is het ook erg gebruiksvriendelijk. De vloeistof wordt aangebracht door gebruik te maken van een drukspuit. Eerst worden de contouren behandeld en daarna de binnenkant van het nest. Aan de hand van de interactieve eikenprocessierupskaart volgt de provincie Antwerpen de verspreiding op en ondersteunt ze bij de bestrijding.

Deze behandeling dient als een aanvulling op de huidige bestrijdingstechnieken zoals branden en zuigen. In deze periode is er een zogenaamde ‘piek’, het moment waarop de rupsen volgroeid zijn en de schadelijke brandharen hebben. Vandaar dat het erg van pas komt om dit extra bestrijdingsmiddel te kunnen inzetten.

Het stadsbestuur zet ook haar eigen medewerkers in bij de bestrijding. Zo worden eikenprocessierupshaarden op maximum 2 meter hoogte, langsheen druk bezochte openbare plaatsen, behandeld met het biologisch product door de gemeenschapswacht. Kleine haarden langsheen drukbezochte locaties op openbaar domein worden aangepakt met het middel door de bomenploeg, die met hoogtewerker ter plaatse komen.

 

Bestrijding op openbaar domein

De stad bestrijdt processierupsen in woonkernen (enkel bomen op openbaar domein) en druk bezochte plaatsen zoals begraafplaatsen, fiets- en wandelwegen, zorginstellingen … Als je een nest eikenprocessierupsen opmerkt op openbaar domein, maak je hiervan best een melding of telefoneer even naar het contactcentrum grondgebonden zaken. Wat er juist met een melding gebeurt lees je op de pagina over eikenprocessierupsen.

Gepubliceerd op donderdag 4 juni 2020 16.38 u.