Stad wil samen met Geelse sportverenigingen besmettingsrisico corona beperken

De stad en de Geelse sportverenigingen zetten een tandje bij om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ondanks de inspanningen de voorbije weken en maanden, doen er zich toch regelmatig besmettingen voor in sportverenigingen. De stad nodigde alle sportverenigingen uit voor een online infomoment om de besmettingsrisico’s in sportclubs toe te lichten en stil te staan bij de (nieuwe) maatregelen.

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel. Het virus circuleert heel erg onder jongeren, maar we zien een verschuiving naar de oudere generatie. Uit brononderzoek blijkt dat de besmettingen voornamelijk plaatsvinden in de vrije tijd, ook in sportverenigingen. We vragen van onze verenigingen een extra inspanning om het risico om het virus over te dragen zo veel mogelijk te beperken. Tijdens het sporten, maar ook nadien in de kantines.

Ondersteuning

Donderdag 8 oktober organiseerde de stad een online infosessie voor sportverenigingen. Tijdens deze sessie kregen verenigingen een toelichting over de situatie in Geel, de besmettingsrisico’s in sportclubs en de coronamaatregelen voor sportverenigingen. Naast de federale richtlijnen voor de kantines, zijn er extra richtlijnen in Geel voor het gebruik van douches en kleedkamers. Samen douchen verhoogt namelijk het risico op besmetting. Ondertussen kondigde minister Ben Weyts strengere maatregelen aan voor de sportsector vanaf woensdag 14 oktober en moeten kleedkamers in Vlaanderen gesloten blijven. Verenigingen kregen ook de kans om vragen te stellen.

Kan je ermee leven?

Verder zette de stad een communicatiecampagne op poten om de verenigingen te ondersteunen. Zo krijgen alle Geelse sportorganisaties deze week affiches met de vraag: ‘Kun je ermee leven dat je kind niet meer kan sporten?’. De stad wil supporters en sporters bewust maken van de gevolgen van stijgende cijfers en het belang van de maatregelen. Als we ons allemaal aan de regels houden kunnen we ermee voor zorgen dat onze kinderen veel mogelijk kunnen blijven sporten. De stad verspreidt deze campagne ook via haar sociale mediakanalen.

Controles

De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout ging dit weekend bij verschillende cafés, restaurants en sportverenigingen een kijkje nemen of alle nieuwe maatregelen goed werden opgevolgd. Zo'n 40-tal zaken werden gecontroleerd en ze waren allemaal in orde. De verenigingen doen dus heel goed hun best om de situatie onder controle te krijgen en de richtlijnen te volgen.

Sportsector gaat naar code oranje

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Dit betekent dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden, tijdelijk verboden zijn voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden.

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Dat betekent dat mensen enkel mogen zitten, dat er maximum 4 personen aan een tafel mogen zitten en dat ook hier de afstandsregel van 1,5 meter gerespecteerd wordt. Publiek bij sportevenementen is voorlopig ook nog toegelaten, maar het dragen van een mondmasker is verplicht. De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. 

Gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020 16.20 u.