Stad zet samen met middelbare scholen en huisartsen actie op poten om jongeren te doen nadenken over corona

Kun je ermee leven dat je iemand anders zou besmetten met COVID-19? Deze vraag kregen meer dan 3000 Geelse leerlingen van het derde tot zesde middelbaar voorgeschoteld op vrijdagnamiddag. Met een online infosessie, gevolgd door een klasgesprek geeft de stad in samenwerking met GO!Geel, KOGEKA en de huisartsen van het triagecentrum het startschot van een communicatiecampagne om jongeren te doen nadenken over de snelle verspreiding van COVID-19.

De cijfers liegen er niet om. Ook in Geel schiet het aantal besmettingen de hoogte in. Vooral bij jongeren neemt het aantal besmettingen sterk toe. Logisch misschien, want zij hebben vaak meer sociale contacten. Ze gaan naar school, naar de jeugdbeweging, naar de sportclub… En dat is helemaal ok, maar het kan ook gevolgen hebben als je de maatregelen niet volgt. De stad wil via een specifieke campagne jongeren aanspreken, aanzetten tot nadenken en wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Meer dan 3000 Geelse leerlingen krijgen ‘samen’ les 

Tijdens een online infosessie geeft dokter Liesbeth Van Gestel, coördinator van het Geelse testcentrum meer informatie over de situatie in Geel. Studentenagent Jan Vanuytven licht toe wat de politie doet in de strijd tegen corona. Nadien krijgen de leerlingen tijdens een klasgesprek zelf een aantal vragen voorgeschoteld zoals ‘Kun je ermee leven als je zelf iemand zou besmetten?’, ‘Hoeveel nauwe contacten had je de voorbije week?’ Maar ook, ‘hoe voel je je bij de situatie?’. Het doet jongeren nadenken over hun eigen gedrag, maar geeft hen ook de kans om bijvoorbeeld frustraties te delen en vragen te stellen over corona. 

Via sociale media 

Volgende week verspreidt de stad nog een campagne via sociale media. De reactie van zes Geelse jongeren op twee vragen, ‘Kun je ermee leven dat je zelf COVID-19 zou oplopen?’ en ‘Kun je ermee leven dat je zelf iemand anders besmet?’, werden vastgelegd in een video. De uitgebreide versie vind je op www.geel.be/kanjeermeeleven

De stad hoopt dat de reacties van leeftijdsgenoten jongeren doet nadenken over hun eigen gedrag. En we zijn ervan overtuigd dat onze Geelse jongeren wel jong, maar wijs genoeg zijn!

Gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2020 13.15 u.