Stadsarchief verzamelt materiaal over het leven in de coronacrisis

In deze toch wel bijzondere periode wil het stadsarchief van Geel graag zoveel mogelijk acties, activiteiten en initiatieven over de coronacrisis en de quarantainemaatregelen in kaart brengen en documenteren. De Covid-19-pandemie schudt ons leven deftig door elkaar. Daarom een oproep aan alle Gelenaars om bronnenmateriaal zoals verhalen, getuigenissen, foto’s, video’s met het stadsarchief te delen, zodat de dienst het kan archiveren voor later.

De coronamaatregelen hebben een grote impact op het gemeenschapsleven van de Gelenaars. Scholen en bedrijven sluiten, cafés en restaurants doen de deuren dicht, ziekenhuizen wapenen zich, en thuiswerk is plots de nieuwe standaard. Gelenaars blijven met z’n allen in ‘hun kot’ en vierden Palmenmarkt in hun hof.

Virtuele wereld

Vergader jij ook via allerlei online platformen, spreek je met vrienden en familie af om video calls te organiseren, roept jouw (jeugd)organisatie op tot online activiteiten, voorziet jouw school digitale lespakketten, maak jij ook meer dan ooit gebruik van sociale media? Het dagelijkse leven valt niet stil, in tegendeel, het neemt alleen wel een zeer virtuele wending aan.

Wat doet het met jou?

Hoe spring jij met je omgeving om nu je beperkt wordt in waar je gaat en staat, wat doet het met jou als mens? Graag brengt het stadsarchief dit alles in kaart zodat de stad – en toekomstige generaties – later kunnen terugblikken op deze bijzondere en unieke tijden.

Bezorg ons jouw verhaal, foto, initiatief …

Vanuit het besef dat veel online materiaal niet voor eeuwig en altijd beschikbaar zal zijn, doet de stad deze oproep. Laat ons weten hoe jij deze coronacrisis beleeft! Stuur ons jouw foto’s, video’s, getuigenissen en verhalen op. Verlaten straatbeelden, lange wachtrijen aan winkels, een personeelsrefter die helemaal heringericht is op het werk, witte lakens aan de huizen en beren voor de ramen … Of schrijf jouw verhaal of belevenis neer.

Hoe materiaal aanleveren?

  1. Heb je materiaal, stuur het dan door naar archief@geel.be, voor grote bestanden gebruik je best www.wetransfer.com. Voeg ook altijd ergens je naam, adres en telefoonnummer toe zodat het duidelijk is van wie de bestanden komen. Zo kan het stadsarchief je ook contacteren als er nog vragen of onduidelijkheden zijn.
  2. Bezorg je liever je materiaal via de post/brievenbus? Je mag het richten aan ‘Stadsarchief, Werft 30, 2440 Geel’. Vermeld ook zeker je gegevens op de documenten.
  3. Bewaar je liever alles tot na de coronacrisis? Geen probleem! Laat het weten via archief@geel.be, dan neemt het stadsarchief later contact met je op.
Gepubliceerd op woensdag 22 april 2020 14 u.