Strengere coronamaatregelen tot en met eind augustus

28 juli - Op 27 juli kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om strengere maatregelen vast te leggen die gelden vanaf 29/7 t.e.m. 31/8. Er werd o.a. beslist om de sociale bubbel te verkleinen en de maximumcapaciteit van evenementen te halveren. De Antwerpse Provinciale Crisiscel nam nog enkele bijkomende maatregelen en voert o.a. een avondklok en mondmaskerplicht op publiek domein. Je moet een mondmasker opzetten zodra je je huis verlaat. De stad annuleert alle evenementen t.e.m. 31/8

De strengere maatregelen gaan in vanaf 29 juli.

Kleinere bubbel

De sociale bubbel wordt opnieuw verkleind. Vanaf nu mag je gezin* met maximaal vijf vaste andere personen (nauw) contact hebben voor de hele maand augustus. Kinderen onder twaalf jaar zijn hierbij niet inbegrepen.
* Je gezin bestaat uit de mensen die samen met jou onder één dak wonen.
Dus als je bijvoorbeeld een ander gezin uitnodigt met twee ouders en drie kinderen van tien, acht en vijf jaar, dan telt dit als twee extra contacten.


Winkelen

‘Funshoppen’ is niet meer toegelaten. Vanaf nu ga je terug alleen naar de winkel, behalve als je iemand die hulp nodig heeft of minderjarigen vergezelt. Je mag maximaal 30 minuten in de winkel blijven. Deze regels gelden ook voor markten. Als je een afspraak hebt, mag je langer aanwezig zijn. De solden blijven ook behouden.


Telewerken

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is.


Uitbreiding registratieplicht

Naast de horeca geldt er nu ook voor sportlessen en wellnesscentra een registratieplicht. Deze registratie is verplicht voor elke persoon individueel. Om contactonderzoek mogelijk te maken, moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.


Avondklok

Voor de hele provincie wordt een avondklok ingesteld, van 23.30 tot 6 uur. Iedereen moet dus tussen die specifieke uren thuisblijven, behalve voor essentiële verplaatsingen die je niet kunt uitstellen zoals bijvoorbeeld:

 • om dringende medische redenen
 • verplaatsingen van of naar het werk
 • bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie

Sporten

Alleen contactloos sporten is toegestaan. Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen worden verboden voor sporters boven de 18 jaar.

Contactsporten mogen dus niet (gevechtssporten, voetbal …), maar je mag wel trainingen organiseren op voorwaarde dat:

 • het in groepjes van maximum 10 personen gebeurt (voldoende van elkaar gescheiden) 
 • de onderlinge afstand daarbij bewaard wordt en er geen contacten zijn,

  Bijvoorbeeld: een voetbalploeg mag trainingen per 10 personen (18+) organiseren. Dat kan door de groepjes van 10 op een ander uur of elk op een deel van het veld te laten trainen. Dat mag om de conditie te trainen, maar een match of onderling contact is niet toegestaan. Het maximum van 10 personen geldt hier enkel voor +18, zoals eerder gesteld.

Wanneer je wel of niet een mondmasker moet dragen tijdens het sporten, lees je onder de titel 'mondmaskerplicht' hieronder.


Mondmaskerplicht op publiek toegankelijke plaatsen

In de provincie Antwerpen moet iedereen boven de leeftijd van 12 jaar een mondmasker (dat neus en mond bedekt) bij zich hebben op het openbaar domein en elke private plaats die voor het publiek toegankelijk is. Je moet een mondmasker verplicht opzetten op het openbaar domein (op straat, pleintjes, parken, kerkhoven …) en daarnaast ook op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Je draagt dus verplicht een mondmasker als je je huis verlaat. Op je eigen privédomein hoef je er binnen je eigen bubbel geen te dragen.

 • Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis).
 • Ook bij intensief sporten hoef je geen mondmasker te dragen. Dit op voorwaarde dat je dit doet in daartoe bestemde sportinfrastructuur of op plaatsen en momenten waarop er nagenoeg geen risico is op overdracht van het virus (bv. op een verlaten landweg, in een rustig bos). Let op: het gaat hier om contactloos sporten.
 • Als je beslist om te sporten op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het stadscentrum, draag je dus wel een mondmasker. Bij sporten in groep draag je ook verplicht een mondmasker. Als je dus bijvoorbeeld in peloton fietst, ben je verplicht een mondmasker te dragen. Het is verplicht om steeds een mondmasker op zak te hebben, ook als je alleen sport in een verlaten gebied.

  In het zwembad van Geel
  Als je je verplaatst op de ligweide aan het zwembad moet je een mondmasker dragen (= publiek domein). Lig je op je handdoek, dan mag je je mondmasker afzetten (zoals bij horecabezoek). Je moet ook geen mondmasker dragen terwijl je zwemt.

Horecabezoek

 • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding.
 • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot maximum 4 personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. 
 • Je mag enkel horeca bezoeken met mensen uit je eigen bubbel (gezin + 5 vaste contacten, kinderen onder 12 jaar hierbij niet inbegrepen). Voorbeeld: Als een bubbel van 8 personen wil gaan eten, moeten ze aan twee tafels gaan zitten met afstand tussen. Maar als je een gezin bent van 2 ouders met 3 kinderen, moet dat ene kind niet alleen aan een tafel gaan zitten, dan mogen ze 5 stoelen rond een tafel zetten.
 • Individuele registratie is verplicht. De gegevens moeten vier weken worden bijgehouden
 • Cafés en restaurants moeten sluiten om 23 uur.

Evenementen en samenscholingen

 • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familiebijeenkomsten, samenscholingen en uitstappen mogen plaatsvinden met maximaal tien personen. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte. Kinderen onder twaalf jaar worden hierbij niet meegerekend. (Uitzonderingen zijn zomerkampen en speelpleinwerking: die mogen blijven plaatsvinden volgens de huidige regels.) Het is sterk aangeraden om buiten samen te komen en een mondmasker te dragen, op het publieke domein is dit sowieso verplicht. Houd ook steeds de zes gouden regels van sociaal contact in het achterhoofd. Bij een bijeenkomst in groep (maximaal 10 personen van +12 jaar) hou je ook onderling afstand, tenzij het enkel gaat over mensen uit je eigen bubbel (gezin + 5).
 • Ook grootschaligere evenementen worden kleiner. Bij een evenement dat binnen plaatsvindt, mogen voortaan maximaal 100 mensen aanwezig zijn, voor een evenement buiten is de maximumcapaciteit 200. Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Bij huwelijken kunnen in het Geelse stadhuis in de trouwzaal 23 personen de officiële plechtigheid bijwonen (bruidspaar, 20 gasten en de fotograaf). Op de receptie achteraf mogen slechts tien gasten aanwezig zijn.

Geelse evenementen afgelast

Stad Geel wil alle organisatoren bedanken die geprobeerd hebben om deze zomer toch ‘coronaveilige’ activiteiten op poten te zetten. Helaas laat de huidige opmars van het virus het niet toe om deze te laten doorgaan. De stad heeft dan ook beslist dat de volksgezondheid primeert en gelast daarom alle evenementen af tot en met 31 augustus.

Tickethouders van evenementen georganiseerd door de stad zullen gecontacteerd worden voor verdere informatie.

Volgende activiteiten worden geannuleerd:

 •  Evenementen
  • bv. Geel Zomert in ‘t Park, Reggae Geel Rootical Edition, circustechnieken & bootcamp in het park, boeken- en kunstenmarkt, workshops Gasthuismuseum …
 • Straat- en wijkfeesten
 • Speelstraten
 • Kermissen
 • Lokale zomerbars
  • Zomerbar Bar Gul mag open blijven volgens de voorwaarden van een horecazaak, maar mag geen evenementen organiseren.
 • Initiatieven van verenigingen om leden samen te brengen
  •  bv. barbecues, mosselfeesten, dinervergaderingen …
 • Tourritten en rondritten zijn toegelaten, maar er mag onderweg niet gestopt worden

Wat nog wel mag plaatsvinden – volgens de opgelegde maatregelen:

 • jeugdkampen (ook kampvuren)
 • sport- en cultuurkampen
 • speelpleinwerking Speelfabriek

Momenteel zitten de coronacijfers in Geel nog goed, maar om dit zo te houden, moeten we onze inspanningen blijven volhouden. De stad roept dan ook op om de mondmaskerplicht op publiek domein goed op te volgen. Houd steeds rekening met de zes gouden regels bij sociaal contact. Wees verantwoordelijk en zorg goed voor jezelf en elkaar.

 

Gepubliceerd op dinsdag 28 juli 2020 14 u.