Vlaanderen kent 161 212 euro subsidies toe aan sportsite De Leunen

Vlaams minister van Sport Ben Weyts kent 23 miljoen euro toe aan 45 bovenlokale sportinfrastructuurprojecten verspreid over gans Vlaanderen. Jaarlijks zullen zo meer dan 1 miljoen sportende Vlamingen in deze kwaliteitsvolle en hedendaagse sportinfrastructuur hun sport kunnen beoefenen. Sportsite De Leunen krijgt voor 161 212 euro subsidies voor de vervanging van de gravelpiste door een kunststofpiste, de aanleg van een loopheuvel met powerhill en heel wat andere sportmogelijkheden.

De dienst sport maakte een sterk dossier op om de subsidies aan te vragen en kreeg dan ook de goedkeuring van de Vlaamse overheid. Zo komt er een nieuwe atletiekpiste die in combinatie met de Finse piste, beachvolleybalvelden, basketbalveldje, outdoor fitness maakt dat er een groot bovenlokaal sportcentrum ontstaat waarvoor mensen zich willen verplaatsen. De stad wil zoveel mogelijk mensen aanzetten om te sporten. Ook mensen die van buiten Geel komen zoals studenten, scholieren of mensen die in de buurt aan het werk zijn, zijn welkom.

Innovatie

Het dossier bevat de volgende elementen:

 • De vervanging van de huidige gravelpiste door een kunststofpiste (tartanpiste).
 • Een halve maan voor de kampnummers.
 • De vervanging van de hoge afsluiting door een leunhekwerk rond de piste met hierin een
  staalmat om zo de toegang voor voertuigen (brommers, fietsen,…) tegen te gaan.
 • Twee nieuwe verspringbakken met een gemeenschappelijke dubbele aanloopstrook voor
  verspringen en hinkstapspringen.
 • Een kunstgraszone tussen de verspringaanloopstrook en de atletiekpiste om het onderhoud te vergemakkelijken.
 • Een gemeenschappelijke kooi voor discus en hamerslingeren.
 • Een steeplewaterbak met afdekking in kunststof.
 • Een kogelstootstand en hoogspringstand.
 • Een loopheuvel die wordt geïntegreerd in de huidige Finse piste door een extra lus mogelijk te maken met een helling omhoog van 50 meter aan 4% (tot 2 meter hoogte) gevolgd door een helling naar beneden van 25 meter aan 8% (of andersom als je in de andere richting loopt). Deze percentages zijn vastgesteld naar aanleiding van een studie van de VUB in functie van trainingsmethodes voor atletiek.
 • De aanleg van een extra beachvolleybalveld.

Verder bevat het dossier ook technologische innovaties zoals bijvoorbeeld een powerhill tussen de twee hellingen van de loopheuvel. Een powerhill is een betonnen constructie met verschillende trappen en hellingen om op twee meter hoogte te komen. Deze powerhill met rubberen sportbekleding is een mooie uitbreiding van de buitenfitness en kan door de verschillende clubs op de site gebruikt worden als intensieve trainingstool.

De totale kost van het project wordt geraamd op 790 255 euro. De stad hoopt nu dankzij deze subsidies alle elementen uit het dossier te realiseren.

Outdoor sportcentrum

In 2018 werd de sportsite al uitgebreid met een buitenfitness. In 2020 begonnen de werken aan drie nieuwe voetbalvelden, het ruitersterrein en de bouw van een nieuwe sanitaire blok met individuele kleedkamers en 10 groepskleedkamers. Op het einde van deze werken worden de oude kleedkamers en kantine afgebroken om plaats te maken voor twee extra voetbalvelden. De uitbreidingen aan de atletiekpiste zullen vermoedelijk starten in september 2021 en vormen een laatste deel van het masterplan om van De Leunen een aantrekkelijk outdoor sportcentrum te maken.

Gepubliceerd op woensdag 28 juli 2021 11 u.