Tegelwippen: doe mee!

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 vindt opnieuw het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Geel draagt ook haar steentje bij. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen gezonder, meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier. Doe jij ook mee?

Het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen 2024 is begonnen! Iedereen kan meedoen: breek in jouw voor-, achter- of geveltuin tegels of een andere soort verharding uit. Registreer dit vóór 1 november 2024 op de website van het VK Tegelwippen, en je maakt kans op een prijzenpakket en eeuwige roem als ‘tegelwipper van de maand’.

Ook de stad doet mee

Op 26 februari startten ook de werken aan proeftuin Havermarkt. Dit project is de eerste stap richting de ontharding en vergroening van de zone Werft. De proeftuin laat inwoners ervaren hoe de zone Werft er in de toekomst uit kan zien. Eind maart start de ontharding van de proeftuin. Ontdek alle info over het project op www.geel.be/Havermarkt.

In 2024 sloopte de stad drie loodsen op het militair domein, wat overeenstemt met 4.500 m² ontharding. De ontharde oppervlakte op het speelplein van SBS Larum bedroeg 475 m². In 2023 realiseerde stad ook al heel wat ontharding, onder andere in de tuinstraat Holven (25 m²), SBS Burgstraat (3 963 m²) en Larum (642,5 m²), op Chiro Sint-Dimpna (815 m²) en in Nieuwstraat (59 m²).

In totaal heeft de stad Geel sinds 2021 al 13 104 m² overbodige verharding kunnen verwijderen op publiek domein. Dat is ongeveer 30% van de doelstelling om tegen 2030 1 m² per inwoner te ontharden.

Hoe kun je jouw steentje bijdragen?

Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Tegelwippen doe je in vier stappen. Eerst bepaal je waar je tegels gaat vervangen. Daarna verwijder je de tegels, graaf je het zand af en plaats je tuinaarde. Vervolgens kun je gaan planten of zaaien. Op deze websitepagina vind je heel wat inspiratie. Geef na het tegelwippen het aantal gewipte tegels in via de tegelteller op de website www.vk-tegelwippen.be. Nóg leuker is tegelwippen met je buurt of wijk. Leer je buren kennen, wissel materiaal uit en koop plantjes in bulk. 

Niet alleen de gemeente met het hoogst aantal gewipte tegels valt in de prijzen, elke maand wordt een publiekswipper gekozen die een extra prijs wint. Deze prijs blijft nog even een verrassing, maar inspireert de groene vingers om aan de slag te gaan in het nieuwe stukje tuin.

Registreer je hier om deel te nemen aan het kampioenschap!

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met hittestress en wateroverlast, omdat onze omgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Tegelwippen is dus een perfecte manier om het milieu een handje te helpen en tegelijkertijd gelukkiger door het leven te gaan!

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2024 13 u.