Tom Struyf ontdekt Amerikaans OPZ

Theatermaker Tom Struyf ontdekt tijdens een reis in de VS een link tussen het psychiatrisch ziekenhuis in Geel en het Willard Asylum for the Chronically Insane. Het is het begin van een diepgravend onderzoek dat leidt tot een nieuwe theatervoorstelling. Je kunt al genieten van een voorproefje op maandag 21 juni om 19 uur in cc de Werft.

'Dorothea Dix ontwierp een heilzame omgeving voor de chronisch zieken, een plek die rust en zorg kon verstrekken zonder actieve medicinale interventie. Het systeem zou in de lijn liggen van het gevierde en succesvolle instituut in Ghiel [sic]. De Belgische stad werd tijdens de Middeleeuwen beroemd als een veilige thuishaven voor psychiatrische patiënten op zoek naar rust en verlichting.'

Bovenstaande frase uit de biografie van de Amerikaanse arts en feministe Dorothea Dix (1802-1887) gaat over twee iconische psychiatrische ziekenhuizen: het OPZ in Geel, en het Willard Asylum for the Chronically Insane in Willard (New York State, VS).

In 2017, meer dan 20 jaar na de sluiting van Willard, ontdekt theatermaker Tom Struyf op reis in de VS tussen de ruïnes van gebouwen en herinneringen van overlevenden een link met het psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. 

De lezing

In Willard/Geel brengt Tom tussentijds verslag uit van zijn artistieke onderzoek, en licht hij een tipje van de sluier op over de vervolgstappen en de verdere ontwikkeling van de voorstelling. De voorstelling op 21 juni om 19 uur in cc de Werft is gratis, maar je moet wel reserveren. Dat kan via www.dewerft.be.

Over Tom Struyf

Tom Struyf is theatermaker en landschapsontwerper. Zijn voorstellingen De Tatiana Aarons Experience, Vergeetstuk en Another great year for fishing waren de voorbije jaren veelvuldig te zien in binnen- en buitenland. Dit seizoen is hij onder meer samen met zijn zus Hanne te zien in Dier, een jeugdtheatervoorstelling over de relatie tussen mens en dier, en werkt hij verder aan Willard - een langlopend documentaire theaterproject over een klein dorpje in het noorden van de staat New York.

In samenwerking met en met steun van erfgoedcel Stuifzand, OPZ Geel en Gasthuismuseum Geel.

Gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2021 15.33 u.