Update veiligheidsraad 6 mei 2020

6 mei - Vanaf maandag 11 mei kun je weer naar de winkel en vanaf zondag mag je vier mensen, telkens dezelfde, thuis ontvangen. De Nationale Veiligheidsraad heeft op een persconferentie de volgende fase in de versoepelings­maatregelen toegelicht.

Update veiligheidsraad 6 mei 2020

  • Vanaf komende zondag mag elk gezin tot 4 mensen ontvangen, het moeten altijd dezelfde 4 mensen zijn. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Je moet dan ook de nodige fysieke afstand bewaren en bij voorkeur bezoek buiten ontvangen. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van het gezin ziek is. Dit systeem maakt tracering nadien makkelijker, als iemand het coronavirus zou oplopen.
  • Vanaf 11 mei gaan de winkels opnieuw open, onder strikte regels. Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m², voor maximaal 30 minuten. Er zijn wel uitzonderingen voor kleinere winkels. Elke klant moet best een mondmaskerdragen in de winkel. Voor de werknemers moet een veilige werkomgeving worden gegarandeerd.
  • Je mag enkel alleen gaan winkelen. Kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid. Shop enkel in je eigen buurt. Toeristische uitstapjes tijdens dat shoppen blijven verboden. Als het druk is in de winkelstraat of in het shoppingcentrum, keer dan op een ander moment terug.
  • Markten gaan nog niet open. Wel zijn foodtrucks, voedingskraampjes, mogelijk als ze toestemming hebben van de lokale overheid.
  • Sportwedstrijdenblijven verboden tot en met 31 juli.
Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020 15.30 u.