Veilig met de fiets naar school

Volgende week is het zover. Leerlingen van het basisonderwijs en middelbaar onderwijs mogen vanaf 1 september terug voltijds op de schoolbanken zitten. Heel wat leerlingen fietsen naar school, de stad helpt hen graag op weg met verkeerseducatieve routes en een digitale fietsroutekaart. Ook de fietsstraten zorgen voor een veiligere schoolomgeving.

Gaat jouw kind voor de eerste keer naar de middelbare school? Zorg dan dat hij of zij zeker op de hoogte is van alle verkeersregels. Sinds 15 juni is de eerste fase van de fietszone in het stadscentrum van kracht. Dit brengt enkele nieuwe verkeersregels met zich mee. Jonge fietsers kunnen hun fietsvaardigheden in het centrum oefenen met de verkeerseducatieve route en hun meest veilige fietsroute opzoeken via de digitale schoolroutekaart.

Fietszone

De fietszone is ondertussen al enkele maanden van kracht in 21 centrumstraten van Geel. In de fietszone gelden specifieke regels voor alle weggebruikers. Alle regels vind je op deze pagina. Extra verduidelijking bij de regels vind je op deze pagina met veelgestelde vragen over de fietszone.

Fietsvaardigheden oefenen in het stadscentrum

In het centrum van Geel vind je drie routes voor jonge fietsers waar je je fietsvaardigheden en inzicht in het verkeer kunt oefenen. In de brochure 'Verkeerseducatieve route 2020' vind je alle info over de fietsroutes en hoe je elke fietsvaardigheid goed uitvoert. Volg de routes, let op alle borden en leer zo fietsen in het echte verkeer! Ga je naar school in het stadscentrum? Dan is dit de ideale gelegenheid om de route van je huis naar je school nog eens te oefenen.

Digitale schoolroutekaart
De digitale schoolroutekaart toont de meest aanbevolen route naar school. Deze routes zijn niet altijd de kortste, maar wel de meest veilige. Bovendien lopen deze routes zoveel mogelijk via fietspaden en autoluwe straten. Zo kunnen leerlingen van de Geelse basisscholen en middelbare scholen de veiligste route naar hun school kiezen. Door op de knop onderaan links op de schoolroutekaart te klikken, krijg je een legende die de verschillende kleuren en symbolen verduidelijkt. Zo staat bijvoorbeeld groen voor ‘aanbevolen route’, oranje voor ‘opletten op deze route’ en rood voor ‘onveilige route’.

De digitale schoolroutekaart kan steeds aangepast worden. Komen er bijvoorbeeld extra fietsstraten of worden knelpunten opgelost en routes veiliger gemaakt, dan worden de aanbevolen fietsroutes aangepast.

Fietszone Verkeerseducatieve route Digitale schoolroutekaart

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 10 u.