Verkiezingsloket voor al je vragen over de verkiezingen

In aanloop naar de aankomende verkiezingen heeft de dienst burgerzaken opnieuw een verkiezingsloket geopend. Hier kun je terecht met al je vragen over de verkiezingen.

Kun je zelf niet gaan stemmen en wil je een volmacht geven?

Als je niet zelf kunt gaan stemmen, is het in bepaalde gevallen mogelijk om iemand anders in jouw plaats te laten stemmen. Ben je bijvoorbeeld in het buitenland op vakantie of ben je ziek, dan kun je op die manier toch je stem uitbrengen. Ook EU-burgers die zich geregistreerd hebben als kiezer en 16- en 17-jarigen kunnen een volmacht geven.

Wat te doen?

  • Je bezorgt dan een volledig ingevuld volmachtformulier aan degene die je stem zal uitbrengen. De reden van volmacht moet op het volmachtformulier zelf aangevuld worden door iemand die de reden officieel kan bevestigen. Zo zal bij ziekte een arts het volmachtformulier moeten aanvullen en als je moet werken, je werkgever. Alle info over de redenen waarvoor je een volmacht mag geven en wie de reden officieel moet bevestigen, vind je op de website.
  • Voor zelfstandigen en wie op reis is, moet de reden officieel bevestigd worden door de burgemeester of zijn gemachtigde. Dat kan aan het verkiezingsloket, je brengt daarvoor bewijsstukken mee. Zelfstandigen hebben hun ondernemingsnummer nodig, toeristen kunnen kiezen om bewijsstukken voor te leggen of een verklaring op eer te tekenen. Dit kan niet meer op de dag van de verkiezingen, dat moet je dus op voorhand in orde brengen.

Nog vragen over volmachten?

Het verkiezingsloket verleent ook bijstand aan burgers die vragen hebben over andere vormen van volmachten. Hoewel deze volmachten niet bij de dienst burgerzaken hoeven te worden afgestempeld, staat het team klaar om alle nodige informatie te verstrekken en eventuele onduidelijkheden op te helderen.

Kun je niet gaan stemmen en wil je geen volmacht geven?

Als Belg ben je vanaf 16 jaar verplicht om deel te nemen aan de verkiezingen van 9 juni 2024. Als je niet kunt gaan stemmen en geen volmacht wil geven, moet je een geldige reden hebben om niet te stemmen die je kunt bewijzen met een attest.

Wat te doen?

  • Als je gebruik wil maken van deze mogelijkheid moet je de oproepingsbrief samen met een attest bezorgen aan het verkiezingsloket, tot uiterlijk 30 juni. Je kunt je oproepingsbrief en het attest ook meegeven met iemand die moet stemmen in jouw stembureau en het aan de voorzitter van jouw stembureau bezorgt. De redenen die aanvaard worden en het attest dat je moet voorleggen, vind je op de website of kan je vragen aan de medewerkers van het verkiezingsloket.

Kom langs zonder afspraak

  • Het verkiezingsloket vind je bij de dienst burgerzaken in het stadhuis en je kunt er terecht zonder afspraak tijdens deze openingsuren.
  • Heb je op de verkiezingsdag nog een dringende vraag? Ben je je identiteitskaart verloren? Vind je je oproepingsbrief niet meer? Dan kun je op 9 juni terecht bij het verkiezingsloket van 9 tot 16 uur.
Gepubliceerd op woensdag 13 maart 2024 10.18 u.