Jean-Paul Byloo blijft jaar langer stadsdichter

Sinds 2021 gaat Geel iedere twee jaar op zoek naar dichterlijk talent dat stadsdichter wil worden. Na een tussentijdse evaluatie blijkt dat de termijn van twee jaar te kort is om het stadsdichterschap ten volle te benutten. De gemeenteraad besliste daarom op 3 juni om de termijn te verlengen met één jaar.

Sinds 28 januari 2021 heeft Geel een stadsdichter. Hij schrijft Nederlandstalige gedichten die betrekking hebben op de stad en draagt zijn werk voor tijdens culturele activiteiten en bij belangrijke gebeurtenissen. Door op een creatieve manier te werk te gaan, bereikt hij zo Gelenaren die uit zichzelf minder affiniteit hebben met woordkunst. Geel stelt de stadsdichter telkens aan voor twee jaar.

Langere termijn voor de stadsdichter

De bibliotheek ervaart als organiserende dienst dat de periode van twee jaar stadsdichterschap te kort is om tegemoet te komen aan de vraag vanuit verschillende diensten en externe partners (scholen, organisaties ...) om een gedicht te maken voor een project of evenement. De dichter heeft niet voldoende tijd om naambekendheid op te bouwen en in te spelen op alle gevraagde opdrachten.

De gemeenteraad besliste daarom om van de termijn van het stadsdichterschap voortaan drie jaar te maken in plaats van twee jaar. De financiële afspraken blijven behouden: een verlenging van de termijn gaat geen extra middelen vragen. De stad legde de aanpassingen voor aan de cultuurraad en de jeugdraad en zij gaven positief advies. De huidige stadsdichter, Jean-Paul Byloo, gaat ook akkoord met het voorstel om zijn stadsdichterschap met een jaar te verlengen.

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 10 u.