Vroege maaibeurt bermen vanaf 17 mei

Geel heeft een toelating van Agentschap Natuur en Bos om bepaalde bermen al voor 15 juni te maaien. De stad doet dit omdat er bermen zijn waar grassen domineren en kruidengewassen geen kans krijgen. Op lange termijn krijgen deze kruiden hierdoor net meer groeikansen.

Vanaf 17 mei zal je misschien maaitractoren opmerken in het straatbeeld. Volgens het bermbesluit van de overheid mogen bermen pas vanaf 15 juni gemaaid worden. Een duurzaam bermbeheer is voornamelijk gericht op kruiden die ‘vanzelf’ weerkeren door een standvastig maaibeheer. Een gedeelte van onze bermen is helaas nog (lang) niet zover. De stad vroeg en kreeg daarom toelating van Agentschap Natuur en Bos om een vroege maaironde te doen bij bermen waar het nodig is. 

Welke bermen worden vroeger gemaaid? 

Dit zijn bermen waar grassen dominant zijn. Van zodra de grassen groeien krijgen heel wat kruiden letterlijk het daglicht niet te zien en wordt hen de kans ontnomen om te groeien. Door die grassen elk jaar, al voor ze in zaad gaan, te maaien gaan ze minder dominant worden. Op een bepaald moment komt er dan een kantelpunt waarbij open plekjes ontstaan waar bloemenkruiden kunnen ontkiemen, groeien en zich verspreiden. Zo verkrijg je een duurzame én bijenvriendelijk berm op langere termijn. Onderaan vind je een kaart waarop je kunt bekijken welke bermen wanneer gemaaid worden door de aannemer van de stad. 

Vragen over groenbeheer?

Het contactcentrum grondgebonden zaken staat voor je klaar als je vragen hebt over het groenbeheer van de stad. Je vindt op de website ook meer informatie over groenonderhoud en het bijenplan van de stad.

Gepubliceerd op woensdag 12 mei 2021 11.30 u.