Wanneer krijg je jouw mondmasker van de stad?

De stad kocht 50 000 stoffen herbruikbare mondmaskers via een groepsaankoop van IOK. We verwachten de levering tussen 22 en 27 mei. Zo snel mogelijk na de levering zorgen we ervoor dat elke Gelenaar vanaf 6 jaar een gratis exemplaar krijgt.

We verwachten tijdens dezelfde periode ook de levering van de federale overheid van 2 filters per persoon die in het mondmasker passen. De stad zal de mondmaskers en de filters na de levering zo snel mogelijk verdelen, samen met een gebruiksaanwijzing. 

We zetten nog een aantal belangrijke vragen over mondmaskers op een rijtje: 

Waarom krijgen kinderen jonger dan 6 jaar geen mondmasker? 

Het dragen van een mondmasker is enkel aangeraden voor personen die dit op een correcte manier kunnen doen. Voor jonge kinderen, die het masker op een verkeerde manier gebruiken is een mondmasker niet nuttig. 

Waarom laat de levering zo lang op zich wachten?
  • Op woensdag 15 april verklaarde de Nationale Veiligheidsraad dat mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen in de exitstrategie. Meer details over de exitstrategie en het gebruik van mondmaskers zouden pas volgen op de veiligheidsraad van vrijdag 24 april. 
  • De rol van lokale besturen in de verdeling van de mondmaskers was op 15 april nog niet helemaal duidelijk. Moeten we als stad zelf actie ondernemen of voorziet de federale overheid deze mondmaskers? De stad Geel heeft de verdere communicatie van de federale overheid niet afgewacht en heeft in de week van 20 april beslist om in te tekenen op de groepsaankoop van IOK en alvast 50 000 mondmaskers te bestellen. Diezelfde week nam de stad ook het initiatief om een groepsaankoop te organiseren voor beschermingsmateriaal zodat er in de toekomst ook voldoende beschermingsmateriaal voor zorg en inwoners beschikbaar zou zijn.
  • Op 27 april werd de groepsaankoop van IOK even on hold (325 000 mondmaskers voor 22 Kempense gemeenten) gezet na tegenstrijdig advies van de overheid over de materiaalkeuze. Een dag later heeft IOK het bestek toch uitgestuurd aan potentiele leveranciers. Op 29 april selecteerde IOK 3 leveranciers voor deze opdracht.
  • De 3 leveranciers kunnen de mondmaskers leveren tussen 22 en 29 mei. IOK zorgt voor de verdeling van mondmaskers aan de 22 Kempense gemeenten, die op hun beurt voor de verdeling van de mondmaskers aan de inwoners zorgen.
Wanneer start de stad met de verdeling van mondmaskers en filters?

We verwachten een eerste deel van de levering op 22 mei en een tweede deel van de levering op 27 mei. Medewerkers en vrijwilligers zullen mondmaskers, filters en handleiding sorteren en verpakken per adres, zodat in de week van 25 mei gestart kan worden met de huis-aan-huisbedeling. Vrijwilligers van o.a. het Rode Kruis zullen helpen met de verdeling. 

Zijn er verschillende maten?

De stoffen mondmaskers zijn er in 3 maten: s, m en l. 

  • Kinderen van 6 tot 12 jaar: maat S
  • Vrouwen: maat M
  • Mannen: maat L
Wat kun je doen in afwachting van de verdeling van de mondmaskers? 
  • Dan kun je bijvoorbeeld ook een sjaal of bandana gebruiken. Een mondmasker dat gemaakt is volgens verschillende specificaties is beter aangepast dan een sjaal, maar indien het niet mogelijk is om een mondmasker te verkrijgen kan een sjaal ook gebruikt worden. Dit op voorwaarde dat er minstens 2 lagen stof je gezicht bedekken en dat je de stoffen kan wassen op 60°C na ieder gebruik.
  • Je kan ook zelf aan de slag om je eigen mondmasker te maken. Meer informatie hierover vind je op www.maakjemondmasker.be.
  • Je kunt ook een mondmasker kopen bijvoorbeeld bij de apotheker of de supermarkt. 
Voorziet de stad nog beschermingsmateriaal voor haar inwoners en zorgverstrekkers in de toekomst? 

De stad heeft het initiatief genomen om een groepsaankoop te organiseren voor de eerstelijnszone Zuiderkempen en Baldemore (Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout,Westerlo, Balen, Dessel, Mol en Retie). Geel treedt op als aankoopcentrale, en gaat op zoek naar leveranciers die kwalitatief en betaalbaar beschermingsmateriaal kunnen leveren. Via deze weg kunnen zowel stoffen mondmaskers voor inwoners gekocht worden, als professioneel beschermingsmateriaal voor de zorgsector. Zo zorgt Geel ervoor dat er zowel voor inwoners, zorginstellingen, scholen en bedrijven uit de regio voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar is. Nu, maar ook de komende periode. De stad denkt alvast na over een eventuele tweede bedeling van mondmaskers. 

Hoe zorgt een mondmasker voor bescherming?

Het dragen van een (stoffen) mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rond jou een mondmasker dragen.

Waarom moet je een mondmasker dragen?

Naarmate bepaalde maatregelen worden versoepeld, zullen we geleidelijk aan terug gaan werken, bedrijven zullen geleidelijk aan terug openen en ons sociaal leven kan worden hervat. Dit betekent dat er nieuwe situaties ontstaan: mensen zullen opnieuw in contact komen met elkaar. Het is dus heel belangrijk dat we voorkomen dat de epidemie een nieuwe piek bereikt.

De meest effectieve maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan zijn regelmatig je handen wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van andere personen. Dit blijft zo.

De aanbeveling om een mondmasker te dragen bij deze nieuwe fase is een aanvulling op eerdere richtlijnen.

Wanneer is een mondmasker verplicht? 

Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 4 mei op het openbaar vervoer voor reizigers ouder dan 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gevolgd kan worden. Deze verplichting geldt ook als je alleen in de trein zit. Een mondmasker zorgt er namelijk ook voor dat je minder kans hebt om een oppervlak, dat door veel mensen wordt aangeraakt, te besmetten.

Meer info

Meer info over mondmaskers vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#014

Gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2020 16.55 u.