Wat doen bij terugkeer uit het buitenland?

Als je langer dan 48 uur naar het buitenland bent geweest met de auto, bus, trein of vliegtuig, moet je altijd een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Verder zijn er nog maatregelen naargelang uit welke zone je komt en of je een geldig coronacertificaat hebt.

Wat moet je doen voor je naar huis terugkeert? 

Wat moet je doen eens je thuis bent?

Aan de hand van het PLF-formulier wordt bepaald of je je moet laten testen na thuiskomst en of je in quarantaine moet. Dit hangt af van de kleurcode van je reisbestemming en of je een geldig COVID-certificaat hebt. 

  • Krijg je een sms enkele uren na het invullen van het PLF?
    • Je moet minstens 7-10 dagen in quarantaine.
    • Laat je na aankomst zo snel mogelijk een eerste keer testen én doe een tweede test op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms zodat je gemakkelijk online een test kunt inboeken bij een testcentrum in je buurt via https://testcovid.doclr.be/#!/flow
    • Blijf in quarantaine in afwachting van het resultaat van de test op dag 7. Bij een negatief resultaat op deze test mag je uit quarantaine.
  • Krijg je geen sms? Je moet niet in quarantaine en je moet je niet laten testen. Wees na thuiskomst wel aandachtig voor symptomen en twijfel niet om bij twijfel je huisarts te contacteren. 

Laat je tijdens het weekend ook testen

Misschien doe je tijdens het weekend een zelftest en test je daarbij positief. Wacht in dat geval niet tot maandag om je huisarts op te bellen om een PCR-test in te boeken. Bel de huisartsenwachtpost op 014 22 22 00 zodat je dezelfde dag nog getest wordt in het testcentrum van de huisartsen. 

Meer info

Gepubliceerd op vrijdag 16 juli 2021 10 u.