Wat is lastig gedrag?

Versterken van zelfvertrouwen en veerkracht

Duur van de workshop

3 uur

Spreker

Annemie Hoet - Coaching Mie

Inhoud

Lastig gedrag is gedrag waarvan de omgeving het moeilijk vindt om ermee om te gaan. Wij willen dat gedrag vaak in de kiem smoren zodat het kind zich leert te gedragen ‘zoals het hoort’.

Wist je echter dat er 3 onderliggende redenen zijn voor lastig gedrag?

Gebrek aan informatie, onvervulde behoeften of opgestapelde stress. Achter elk gedrag zit dus een emotie, en dus ook een behoefte van het lichaam.

Kinderen kunnen zichzelf nog niet reguleren en hebben ons nodig om terug naar de rust- en herstelmodus te gaan. Hoe wij ons voelen, of wat wij doen of zeggen in stress situaties gaat uiteindelijk hun interne stem worden.

Wil jij beter begrijpen waarom een kind zich verdrietig, boos of onzeker voelt? Wil jij inzetten op meer rust in de klas en op de speelplaats? Wil jij kinderen helpen ontladen wanneer de spanning te hoog oploopt? Wil je meer inzicht krijgen in je eigen reactie op het lastige gedrag?

In deze lezing gaan we dieper in op de onderliggende behoeften en krijg je inzichten en haalbare tips die zorgen voor meer rust en verbinding, zowel thuis, in de klas als op de speelplaats.

Info over de spreker

Mama
Ik ben Annemie, een enthousiaste veertiger, gehuwd en met heel mijn hart en volle overtuiging mama van een tienerzoon en tienerdochter. Mijn vrienden noemen mij Mie, en vinden mij empathisch, liefdevol, betrouwbaar, plichtsbewust, zorgzaam en attent.

Professioneel
Op mijn professionele levenspad vind je :
studies communicatie, jeugdmonitrice op vakantiekampen, babysit-opdrachten, allerlei vakantiejobs, communicatiefuncties bij de regionale (RTV) en nationale tv (Vitaya), langdurige loopbaan in de kinderopvang als verantwoordelijke, en waar ik nu nog steeds als pedagogisch coach, deeltijds aan het werk ben.

In mijn huidige job zag ik al meermaals hoe kleine kindjes vaak al een rugzakje meedragen en hoe dit kan wegen op hun welbevinden. Ik botste ook meer en meer op de opgelegde structuren in onze maatschappij. Kinderen met of zonder rugzak, met of zonder moeilijkheden, … er is zo weinig tijd en ruimte in onze huidige cultuur om deze kinderen te ondersteunen, de ruimte te geven die ze nodig hebben… Er zijn deadlines die gehaald moeten worden, en lijstjes die moeten afgevinkt worden… dat start al in de kinderopvang waar kindjes gescreend worden op hun vaardigheden… kunnen ze al rollen, zitten, kruipen, zelfstandig met een lepel eten, spelen ze betrokken, nemen ze voldoende initiatief, … En deze mallemolen zal worden verder gezet op school; kunnen ze al knippen, lezen, schrijven, kennen ze de maaltafels, ….

Kindercoach
Wat een druk wordt er al op deze kleine, fijne schoudertjes gelegd… en dat zonder stil te staan bij de uitdagingen die ze mogelijks tegenkomen op hun pad: niet ‘mee kunnen’, er niet ‘bijhoren’, de niet aflatende druk van vrienden of vriendinnetjes, de ‘schone schijn’ van de social media, maar ook een onveilige (thuis)omgeving of pesterijen… Ik begon mij meer en meer te verdiepen in het welbevinden van kinderen, volgde allerlei vormingen en opleidingen rond veerkracht, hoogsensitiviteit, verbindende communicatie, en kwam uiteindelijk terecht bij de opleiding Kind- en Oudercoach. In deze opleiding kwam ik écht ‘thuis’.

Als gecertificeerd kindercoach wil ik graag mijn kennis en ervaring uitdragen om kinderen te leren in hun kracht te staan en ze te ondersteunen bij dit proces. Als kinderen kunnen (op)groeien in een veilige omgeving waar plaats en ruimte is voor wie ze écht zijn en waar emoties mogen getoond worden, dan geeft hen dat de kans om zich te ontwikkelen tot sterke, veerkrachtige kinderen.

Inschrijven

Heb je een top 3 (!verplicht) of top 5 gemaakt van de lezingen en workshops die je wil volgen? Ga dan naar het inschrijfformulier om je keuzes door te geven. 

Inschrijven