Werken aan nieuw lokaal opvanginitiatief op kruissnelheid

In maart ging het nieuwbouwproject voor het lokaal opvanginitiatief (LOI) voor niet begeleide buitenlandse minderjarigen in Kwakkelberg van start. Vanaf 20 juni vangt de montage van de CLT-panelen aan. Dankzij de snelle montagetechniek zal het gebouw twee weken later al rechtstaan. Daarna kan de verdere afwerking beginnen. Het nieuwe gebouw zal inspelen op de noden om een degelijke begeleiding te bieden met voldoende ruimte voor materiaal, personeel en jongeren.

Steden en gemeenten vangen in opdracht van de federale overheid niet begeleide buitenlandse minderjarigen op. Het OCMW organiseert daarvoor lokale opvanginitiatieven, in overeenkomst met Fedasil. Het huidige huurpand in de Technische Schoolstraat, waar het LOI is gevestigd, is oud en afgeleefd. Het nieuwe gebouw zal inspelen op alle noden om een degelijke begeleiding te kunnen uitbouwen met voldoende ruimte voor materiaal, personeel en jongeren. Dankzij een polyvalente ruimte en tuintje is er binnenkort meer aandacht voor verbinding en vorming mogelijk. 

Voor wie?

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan veertien minderjarige vluchtelingen, die er minstens zes maanden en gemiddeld een jaar verblijven. Ze worden er voorbereid op zelfstandig wonen. De studio’s bevatten een kitchenette, sanitair en kleine leefruimte. Daarnaast zijn er iets grotere doorgangs-/noodwoningen voor acute huisvestigingsproblemen, een polyvalente zaal en een kantoor voor de medewerkers van het LOI.

Duurzaam gebouw

Het gebouw bestaat uit twee vijfhoekige blokken en werd ontworpen met het oog op duurzaamheid. Het wordt opgetrokken uit kruislaagshout (beter bekend als CLT, Cross Laminated Timber), afgewerkt met essenhout en voorzien van drie warmtepompen. Er is overal ledverlichting voorzien en er komen bewegingsdetectoren in ruimtes waar weinig bezetting is. Verder wordt het regenwater maximaal benut, de toiletten zijn hier bijvoorbeeld op aangesloten.

Timing

De vloerplaten van de twee blokken en de kelder zijn klaar. Nu start de montage van de CLT-panelen. Deze bouwmethode kent een snelle montagetijd. Als alles vlot verloopt zal binnen twee weken het gebouw (voorste blok gelijkvloers en eerste verdieping en achterste blok gelijkvloers, eerste en tweede verdieping) rechtstaan. Als de werken verder vlot verlopen is de oplevering voorzien in de zomer van 2023. 

Gepubliceerd op maandag 20 juni 2022 14 u.