Wijziging teststrategie: opnieuw testen voor hoogrisicocontacten

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich vanaf maandag 23 november opnieuw kunnen laten testen. Er zijn wel verschillen met vroeger. Mensen zonder symptomen zullen voortaan online een afspraak maken bij een testcentrum, met een code die ze krijgen. Nieuw is ook dat mensen zich pas op de zevende dag na dat contact zullen moeten laten testen en dus niet meer op de vijfde dag.

Sinds 21 oktober werden enkel nog mensen met symptomen getest. Nu de curves weer dalen, is het de bedoeling om opnieuw alle mensen te testen die een hoogrisicocontact hebben gehad met een coronapatiënt, ook al hebben ze zelf geen symptomen.

Wie moet zich laten testen?

  • Mensen die door de contactopsporing worden beschouwd als hoogrisicocontact, of mensen voor wie de school-, bedrijfs- of huisarts dezelfde conclusie trekt.
  • Het gaat ook over mensen die terugkeren uit een rode zone als ze daar een verhoogd risico hebben gelopen. Of ze daar een risico hebben gelopen, wordt bepaald op basis van het formulier dat ze moeten invullen bij terugkeer. 
  • Mensen met symptomen moeten nog steeds contact opnemen met de huisarts voor een doorverwijzing. 

Wanneer moet de test gebeuren?

  • Nieuw is dat wie een hoogrisicocontact had, zich pas op de zevende dag na dat contact zal moeten laten testen en dus niet meer op de vijfde dag, zoals vroeger.
  • Indien je uit een rode zone komt en na het invullen van het zelfbeoordelingsformulier (PLF: Passagier Lokalisatie Formulier) een code krijgt via sms, dan moet je 10 dagen in quarantaine en op dag 7 na terugkeer uit de rode zone getest worden.
Je moet de dagen voor de afname van de test en in afwachting van de testresultaten in quarantaine doorbrengen. Bij een negatief resultaat, eindigt de quarantaine maar moet je nog 7 dagen waakzaam zijn. Bij een positief resultaat moet je minimum 7 dagen in isolatie.

Hoe een afspraak maken? 

Wanneer je huisarts het elektronisch voorschrift invult, ontvang je een 16-cijferige activatiecode via sms. Een activatiecode kan ook per sms worden gestuurd op initiatief van bijvoorbeeld een bedrijfsarts, een schoolarts, een contacttracer of een verpleeghuisarts. Deze code is nodig om een test te kunnen doen. Als je geen sms kan ontvangen, zal de dokter je deze activatiecode of een voorschrift geven. Het elektronische voorschrift wordt automatisch door je huisarts doorgestuurd naar de persoon die de test zal afnemen.

Een afspraak maken voor een staalafname moet je doen via de website www.mijngezondheid.be. Op onze website vind je een stappenplan en een instructievideo

Hoe zit het met de sneltesten?

Bij een normale test weet je meestal na 24 uur je resultaat, terwijl je bij een sneltest al na een kwartier weet of je al dan niet besmet bent met het coronavirus. Een sneltest is wel minder accuraat dan een klassieke test. Maar mensen met een hoge virale lading, de zogenaamde superverspreiders, worden met een sneltest sowieso gedetecteerd.

Er starten in onze regio proefprojecten met sneltesten maar nog niet in Geel. Er worden wel voorbereidingen genomen om dit in de toekomst te organiseren zodra de overheid dit vraagt. Want sneltesten zijn wel sneller maar vragen achter de schermen veel meer werk en organisatie om te verwerken. Zo hoopt Geel goed voorbereid te zijn als het zover komt. 

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2020 15 u.