Wil je een activiteit of evenement organiseren? Vul de Covid-scan in!

Vanaf 1 juli moeten organisatoren van evenementen bij hun aanvraag een ingevulde covid-scan (COVID Event Risk Model) toevoegen. Dit model geeft organisatoren en de stad inzicht in het COVID-veiligheidsrisico van elk event. Na het invullen van de scan krijg je als resultaat een kleurenlabel: groen, oranje of rood. Enkel evenementen met een groen veiligheidslabel, die ook voldoen aan de andere veiligheidsvoorwaarden, krijgen een toelating van de stad.

Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 juni werden de reeds aangekondigde versoepelingen voor fase 4 van de coronamaatregelen verduidelijkt. Vanaf 1 juli kunnen er onder bepaalde voorwaarden opnieuw evenementen georganiseerd worden.

Wat kan, wat niet?

  • In de maand juli kunnen evenementen binnen tot 200 personen en buitenevenementen tot 400 mensen onder bepaalde voorwaarden.
  • Vanaf 1 augustus wordt dit aantal verdubbeld, dus kunnen evenementen binnen tot 400 personen en buitenevenementen tot 800 man uiteraard ook mits verschillende maatregelen.
  • Voor privéfeesten gelden andere regels. Thuis in je sociale bubbel mag je maximum met 15 personen samenkomen. Nodig je een professionele traiteur uit, dan mag je feesten met max. 50 personen in juli, en max. 100 personen in augustus. Dat kan in een zaaltje, maar bijvoorbeeld ook in je tuin. Belangrijk is wel dat de horecaregels of het geldende protocol worden toegepast. Mensen moeten ook zitten aan tafels.
  • Georganiseerde activiteiten (jeugd/cultuur/sport/toerisme) van clubs of verenigingen kunnen in juli en augustus met max. 50 deelnemers.
    • Bijvoorbeeld: de wekelijkse bijeenkomst met de leden van je vereniging mag met max. 50 personen. Organiseer je een spaghettidag met je vereniging dan kun je in augustus tot 400 personen binnen toelaten.

Zijn nog verboden tot en met 31 augustus:

  • Massa-evenementen en festivals
  • Fuiven en dansfeesten, zowel openbaar als privé (uitzondering: dansen op een receptie of banket met privékarakter is wel toegestaan, weliswaar met respect voor de fysieke afstand, tenzij u danst met iemand die dan deel uitmaakt van uw toegestane bubbel.)

UPDATE 06/07: volgens de aangepaste versie van de FAQ is dansen niet langer toegestaan op recepties en banketten met privékarakter, enkel de openingsdans van het pas getrouwde koppel blijft mogelijk. 

Als de epidemie positief evolueert zullen deze evenementen wel terug mogelijk zijn vanaf 1 september 2020, maar hierover moet de Nationale Veiligheidsraad nog een beslissing nemen. 

Voor welke evenementen een scan invullen?

Voor alle evenementen op het openbaar domein (o.a. sportwedstrijden, straatfeesten, betogingen, …) en publieke evenementen moeten organisatoren bij hun aanvraag via het evenementenloket van de stad Geel een ingevulde covid-scan toevoegen. Organisatoren volgen eerst de instructies op www.covideventriskmodel.be en laden nadien het eindresultaat op in het aanvraagformulier op de stedelijke website (LINK). Een evenement aanvragen doe je tijdens de maanden juli & augustus minstens 3 weken op voorhand. Vanaf september geldt de termijn van drie maanden voor datum activiteit zoals de politiecodex voorschrijft.

Welke evenementen krijgen toelating?

Na het invullen van de scan krijg je als resultaat een kleurenlabel: groen, oranje of rood. Alleen evenementen met een groen eindresultaat krijgen toelating van de stad om door te gaan, op voorwaarde dat zij ook nog met de andere veiligheidsrisico’s in orde zijn.

Evenementen met een oranje kleur moet de organisator aan een aantal bijkomende voorwaarden voldoen. Bij een rood eindresultaat mag het evenement niet plaatsvinden. Het is de verantwoordelijkheid van de organisator om de online tool correct in te vullen. Bij controles tijdens het evenement zelf kan de politie het document altijd opvragen en controleren of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Meer informatie

Meer informatie over het aanvragen van evenementen vind je op www.geel.be/evenement-aanvragen-tijdens-corona.

Gepubliceerd op vrijdag 3 juli 2020 13.10 u.