Op 20 juni 2024 stelde de gemeenteraad van Geel het Beleidsplan ruimte Geel vast als nieuwe toekomstvisie voor de stad. Eén van de prioritaire acties ter uitvoering van het beleidsplan ruimte is het versterken en verdichten van het kernwinkelgebied van Geel.
Om te bekijken hoe deze versterking en verdichting van het gebied kan plaatsvinden, zonder daarbij de Geelse identiteit te verliezen, voerde een studiebureau in opdracht van stad Geel een verdichtingsstudie uit. De uitkomsten van deze studie worden vertaald in dit ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) én in een beeldkwaliteitsplan: beide documenten worden samen opgemaakt en vullen elkaar aan. Op basis van deze initiatieven moeten enerzijds nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk worden in het kernwinkelgebied, maar moet anderzijds ook het waardevolle en kleinschalige karakter van het gebied worden bewaard.
Opmaak beeldkwaliteitsplan en ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Winkelwandelgebied
Hoewel het RUP en beeldkwaliteitsplan twee verschillende instrumenten zijn met ook een verschillende juridische basis, worden deze documenten in samenhang opgemaakt zodat er een goede onderlinge afstemming is.
- De focus voor het Beeldkwaliteitsplan ligt op het samenbrengen van de waardevolle kenmerken die het gebied zijn eigenheid en identiteit geven in een staalkaart en conceptueel kader. Deze kunnen bouwheren en de stad begeleiden bij het ontwerpen en beoordelen van projecten. Het Beeldkwaliteitsplan zal geen deel uitmaken van het juridisch kader.
- De focus voor het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ligt op het vaststellen van een juridisch kader waartegen vergunningsvragen beoordeeld moeten worden. Het RUP moet daarbij instaan voor het doordacht en toekomstbestendig formuleren van hedendaagse en hanteerbare stedenbouwkundige voorschriften voor dit gebied.
Visie
Transformatie is eigen aan het stedelijk weefsel, maar moet binnen een duidelijke visie op de stedelijke ontwikkeling kunnen kaderen. De stad moet plaats bieden aan een groeiende bevolking, die bovendien ook gekenmerkt is door een groeiende diversiteit. Naast een stijgend aandeel jongeren én een stijgend aandeel ouderen in Geel, is diversiteit ook te vinden in de gezinssamenstelling, de culturele achtergrond en de woonwens van de Gelenaars. Het Winkelwandelgebied wordt bij uitstek gezien als ontmoetingsplaats voor alle bevolkingsgroepen. Uitdagingen in het kader van het RUP zijn onder meer:
- het verhogen van de aantrekkingskracht voor handelaars, bezoekers, bewoners, studenten ...;
- het ontwikkelen van een stedenbouwkundig kader voor de (her)opleving van het kleinhandelsapparaat in het winkelwandelgebied;
- het verder verweven van wonen en winkelen in het winkelwandelgebied;
- het behoud van de menselijke schaal en de identiteit van de binnenstad;
- het behoud van markante of karaktervolle gebouwen;
- het verbinden van de stedelijke ontwikkeling met het netwerk van publieke ruimten, inclusief het opwaarderen van de Postpaddekes.
Daarnaast moet het RUP op een doordachte wijze afgestemd worden op de uitdagingen voor een leefbare stedelijkheid, zoals het klimaatrobuust maken van de stad en het garanderen van een gezonde en veilige leefomgeving. Het uitwerken van ontwikkelingsmogelijkheden wordt in deze zin ook in relatie gebracht tot de meerwaarde die projecten kunnen betekenen voor de hele stad.
Procesverloop
- Het college van burgemeester en schepenen keurde op 20 september 2021 de start- en procesnota goed voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Winkelwandelgebied. De goedkeuring van de startnota vormt de eerste formele stap in de procedure van de opmaak van het RUP.
- Van 21 oktober tot en met 19 december 2021 werd er een inspraak- en adviesronde voor het publiek georganiseerd. Ook vroeg de stad advies aan de betrokken overheidsinstanties en adviesorganen en organiseerde ze een infomoment op donderdag 25 november 2021.
- Vervolgens werden de adviezen en inspraakreacties op de startnota verwerkt in een scopingnota. De scopingnota geeft de vorderingen tussen de fase van de startnota en de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP weer en geeft aan hoe omgegaan wordt met de adviezen en de inspraakreacties. Op 11 april 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de scopingnota goedgekeurd.
- Op maandag 30 september 2024 stelde de gemeenteraad het RUP Winkelwandelgebied voorlopig vast.
- Van 18 oktober 2024 tot en met 16 december 2024 heeft de stad een openbaar onderzoek georganiseerd over het ontwerp-RUP. De informatiemarkt over het RUP vond plaats op dinsdag 19 november 2024 in het stadhuis.
Het plan en de bijhorende documenten kunt u hieronder digitaal raadplegen of u kunt dit, na afspraak, inkijken bij het contactcentrum grondgebiedszaken in het stadhuis, Werft 20 in Geel.
Het plan en de bijhorende documenten die u digitaal kunt raadplegen:
Bijlagen
- Startnota_RUP_winkelwandelgebied [3,2Mb] (pdf)
- Scopingnota_RUP_winkelwandelgebied [3,4Mb] (pdf)
- Bestaande juridische toestand_RUP_winkelwandelgebied [7,3Mb] (pdf)
- Orthofoto_RUP_winkelwandelgebied [3Mb] (pdf)
- Register plancompensatie_RUP_winkelwandelgebied [881,6Kb] (pdf)
- Grafisch plan_RUP_winkelwandelgebied [932,7Kb] (pdf)
- Toelichtingsnota_RUP_winkelwandelgebied [5,7Mb] (pdf)
- Rooilijnplan_Postpaddekes_RUP_winkelwandelgebied [39,1Mb] (pdf)
- Stedenbouwkundige voorschriften_RUP_winkelwandelgebied [603,4Kb] (pdf)
- Aangepaste procesnota_RUP_winkelwandelgebied [481,8Kb] (pdf)