Zwerfkattenbeleid
Volgens de wet op Dierenwelzijn zijn alle steden en gemeenten verplicht om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid uit te bouwen. Het beleid is er op gericht om zoveel mogelijk zwerfkatten te vangen, te steriliseren of castreren en nadien terug vrij te laten. Op deze manier moet de populatie op termijn zo klein mogelijk worden.
Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 à 6 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes krijgen, van telkens 3 tot 6 kittens. Eén kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5000 kittens zorgen.
Een gesteriliseerde zwerfkat zal niet alleen voor minder overlast zorgen (sproeien, serenades, vechten,…) maar heeft ook tal van gezondheidsvoordelen voor de katten. Het risico op melkklierkanker en baarmoederontsteking daalt sterk. De katten worden rustiger en vechten minder, waardoor de kans op verwondingen, abcessen en overdraagbare ziektes zoals kattenaids afneemt.
Voor het terugplaatsen krijgen de katten een (pijnloze) oorknip, zodat duidelijk te zien is dat het om reeds gesteriliseerde dieren gaat. Daarnaast wordt er steeds op toegezien dat de katten in de buurt waar ze vrijgelaten worden over een schuilplek en voedsel kunnen beschikken.
Het Geels zwerfkattenproject
In Geel vermindert de zwerfkattenpopulatie stelselmatig. In 2015 werden een 600-tal zwerfkatten gesteriliseerd. In 2018 waren dit er nog maar 400. In 2020 werden er 226 katten behandeld. Dit is volledig te danken aan de niet aflatende inzet van de vrijwilligers van het Geels Zwerfkattenproject. Zonder constante actie zou de populatie immers snel weer toenemen.
Wij zoeken altijd extra vrijwilligers (bv. om met de gevangen zwerfkatten naar de dierenarts te gaan). Hebt u interesse? Neem dan contact op via info@geel.be of 014 56 60 00.
Hoe meld ik een gevonden zwerfkat?
Contacteer de stad via info@geel.be of 014 56 60 00 als u een zwerfkat vindt. Eén van de vrijwilligers van het Geels Zwerfkattenproject zal contact met u opnemen om het plan van aanpak verder toe te lichten.
Wat kan ik nog meer doen?
Het achterlaten, gratis aanbieden of verkopen (zonder vergunning) van katten is verboden en dus strafbaar. Wil je zelf een kat als huisdier? Kies dan altijd voor een dier uit het asiel of kattentehuis. Zij worden elk jaar opnieuw overspoeld met katten en kittens die dromen van een warme thuis.
Als u een kat als huisdier kiest, laat die dan steriliseren of castreren. Dit kan al wanneer een kitten minimaal 1 kg weegt of 8 weken oud is. Sterilisatie of castratie van huiskatten is verplicht. Ook chippen en registratie van katten is verplicht. Als uw kat ooit verdwaalt, kan ze dankzij de chip met u herenigd worden.
Heb je ruimte op uw eigendom en in uw hart om één of meerdere gesteriliseerde zwerfkatten op te vangen? Laat het weten via info@geel.be. Zwerfkatten zullen nooit huiskatten worden, maar als u voor hen een schuilplekje hebt en hen wilt voorzien van vers water en wat eten, dan kunnen ze dankzij u toch nog een mooi leven hebben.
Gewonde vogels of wilde dieren
Als u een gewonde vogel of wild dier vindt, dan kunt u dit melden aan het Vlaams Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) Neteland. Op hun website vindt u tips over wat u best wel en niet doet met het dier. U kunt hen ook bellen op 014 51 40 41 of e-mailen naar info@vocneteland.be.
Dood diertje gevonden?
Je vindt soms dode huisdieren op het Geels grondgebied terwijl hun baasjes nog nietsvermoedend naar hen op zoek zijn. De stad heeft een aanpak bedacht om dode huisdieren sneller te identificeren en zo ook de eigenaars op de hoogte te brengen.
- Meld dode dieren: Bots je helaas zelf op een dier? Meld dit dan via het meldingsformulier van de stad zodat een medewerker snel ter plaatse kan komen.
- Chip je dieren: Stadsdiensten controleren altijd of het dier voorzien is van een chip. Zo kunnen de stadsdiensten de eigenaar van het dier contacteren om hen het spijtige nieuws mee te delen, en het dier intussen op te bergen in een koelcel.
Medewerkers nemen een foto wanneer het dier niet is gechipt. De Facebookpagina Geels Hart voor Dieren verspreidt de locatie en foto in de hoop de eigenaars te vinden. Als het dier niet meer publiek toonbaar is, verschijnt er een bericht met beschrijving en locatie op de pagina. - Zelf op zoek naar je huisdier? Ben je zelf op zoek naar je verloren huisdier en vrees je voor het ergste? Je bereikt Geels Hart voor Dieren ook via hartvoordierengeel@gmail.com.