Zwerfdieren of gevonden dieren

Zwerfkattenbeleid

Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Zomaar zwerfkatten vangen en hen een nieuwe thuis geven, is niet mogelijk. Katten zijn gehecht aan hun omgeving waardoor je ze niet zomaar kan loslaten in een ander gebied. Ze zoeken de weg terug en gaan verdwalen en zo uithongeren.

De katten castreren of steriliseren en ze terugplaatsen is de meest diervriendelijke manier om de populatie te verminderen. Een gesteriliseerde kat vertoont ook minder sproeigedrag en heeft minder kans op overdraagbare ziektes. Kortom, een beleid dat de katten geen kwaad doet en hun levenskwaliteit verhoogt.

vzw 't Geels Hart voor Dieren

In stad Geel vermindert de zwerfkattenpopulatie stelselmatig. In 2015 werden een 600-tal zwerfkatten gesteriliseerd. In 2018 waren dit er nog maar 400. Maar de meldingen over zwerfkatten blijven wel komen. 't Geels Hart voor Dieren vzw zoekt altijd vrijwilligers om hierbij te helpen. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met info@geel.be of 014 56 60 00.

Hoe meld ik een gevonden zwerfkat?

Contacteer de stad via info@geel.be of 014 56 60 00 als je een zwerfkat vindt. Geef je naam, adres, telefoonnummer en het aantal zwerfkatten door. Een vrijwilliger van ’t Geels Hart voor Dieren contacteert je en brengt je op de hoogte van de te volgen procedure.

Gewonde vogels of wilde dieren

Als u een gewonde vogel of wild dier vindt, dan kunt u dit melden aan het Vlaams Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) Neteland. Op hun website vindt u tips over wat u best wel en niet doet met het dier. U kunt hen ook bellen op 014 51 40 41 of e-mailen naar info@vocneteland.be

Dood diertje gevonden?

Meld een gevonden dier

Je vindt soms dode huisdieren op het Geels grondgebied terwijl hun baasjes nog nietsvermoedend naar hen op zoek zijn. De stad heeft een aanpak bedacht om dode huisdieren sneller te identificeren en zo ook de eigenaars op de hoogte te brengen. 

  • Meld dode dieren: Bots je helaas zelf op een dier? Meld dit dan via het meldingsformulier van de stad zodat een medewerker snel ter plaatse kan komen. 

  • Chip je dieren: Stadsdiensten controleren altijd of het dier voorzien is van een chip. Zo kunnen de stadsdiensten de eigenaar van het dier contacteren om hen het spijtige nieuws mee te delen, en het kadaver intussen op te bergen in een koelcel.

    Medewerkers nemen een foto wanneer het dier niet is gechipt. De Facebookpagina Geels Hart voor Dieren verspreidt de locatie en foto in de hoop de eigenaars te vinden. Als het dier niet meer publiek toonbaar is, verschijnt er een bericht met beschrijving en locatie op de pagina. 

  • Zelf op zoek naar je huisdier? Ben je zelf op zoek naar je verloren huisdier en vrees je voor het ergste? Je bereikt Geels Hart voor Dieren ook via geelshartvoordieren@gmail.com

Draag zorg voor je huisdier

Voorkom dat je huisdier op straat belandt door het te steriliseren. Je bent ook verplicht om je hond of kat te registreren en te chippen. 

Steriliseer je huisdier

Zorg ervoor dat je huisdier gesteriliseerd is. Vooral bij katten zijn er regelmatig nestjes met (ongewenste) kittens. Als ze niet op tijd opvang vinden, lopen ze het risico op straat te belanden als zwerfkat. Bovendien loopt je gesteriliseerd huisdier minder kans op overdraagbare ziektes en verbetert dit hun levenskwaliteit. Steriliseer daarom je huisdier.

Chip en registreer je huisdier

Door een microchip in te laten planten bij de dierenarts, kunnen stadsdiensten jouw dier identificeren wanneer jullie elkaar kwijt geraken. Katten moeten geregistreerd zijn met deze chip in een databank voor de leeftijd van 12 weken. Honden moeten gechipt en geregistreerd worden voor de leeftijd van 8 weken.