Europese projecten

Stad Geel heeft succesvol Europese subsidies binnengehaald voor vier innovatieve projecten. Deze projecten zijn gericht op duurzame stedelijke ontwikkeling, mobiliteit, veiligheid en digitale democratie. Met de Europese financiële steun van zo’n 460 000 euro kan Geel belangrijke stappen zetten om de stad en de leefomgeving voor haar inwoners verder te verbeteren.

Dankzij de Europese subsidies kan Geel vier belangrijke projecten realiseren die zonder deze financiële steun veel moeilijker haalbaar zouden zijn. Europese projecten bieden niet alleen financiële middelen, maar stimuleren ook innovatie, samenwerking met partners in binnen- en buitenland, en de versterking van de lokale economie en leefbaarheid. De stad zet met deze projecten concrete stappen richting een duurzamer, veiliger en meer betrokken Geel.

Meer groen en leefbaarheid: NEBA-project (Interreg Europe)

Binnen het NEBA-project (‘New European Bauhaus’) zal Geel de stad verder vergroenen, met specifieke aandacht voor de ontwikkeling van de Werft als een levendig en groen stadscentrum, de groene verbinding tussen stationsomgeving en Werft en de vergroening van de campussite Thomas More en KU Leuven. Dit project legt de nadruk op het betrekken van inwoners en lokale partners in het planproces.

Hoe gaan we dit bereiken?

Geel wil de waarden en principes van het Nieuwe Europese Bauhaus (NEB) vertalen naar een Geelse context en deze integreren op een manier in territoriaal planningsbeleid die het meest voordelig is voor de lokale gemeenschappen en het milieu.

De meerwaarde van dit project bestaat daarnaast ook in het uitwisselen van kennis en ervaring van onze partnersteden en leren van hun best practices.

Waarom zetten we hierop in?

Naarmate de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker worden, ontstaat er een groeiende behoefte om niet alleen milieuvriendelijke technologische oplossingen te ontwikkelen, maar ook om de betrokkenheid van burgers bij het oplossen van deze problemen te waarborgen, zodat sociale rechtvaardigheid en de interesse van mensen om bij te dragen aan wereldwijde problemen op lokaal niveau worden gegarandeerd.

NEBA als motor van duurzame verandering

Door regio's met verschillende ervaringen in de toepassing van het NEB en hun unieke lokale achtergronden samen te brengen, zal NEBA de beste praktijken verkennen en synergiën van interregionale samenwerking waarborgen op het gebied van het integreren van NEB-waarden en -principes in regionale planningsprocessen. NEBA zal regio's in staat stellen hun territoriale planningsinstrumenten te heroverwegen en te verbeteren zodat nieuwe initiatieven verrijkend, duurzaam en inclusief zijn.

Partners

  • Lithuanian Innovation Centre (Litouwen – Lead Partner)
  • Gemeente Panevezys (Litouwen)
  • Stad Turijn (Italië)
  • Gemeente Stara Zagora (Bulgarije)
  • Gemeente Elverum (Noorwegen)
  • Stad Galway (Ierland)
  • Universiteit van Turijn (Italië)

Meer weten?

Volg de Geelse activiteiten in dit project via de nieuwsberichten of surf naar één van volgende sites:

Duurzame mobiliteit: Maassolutions (Interreg Europe)

MaaSolutions staat voor Digital solutions for sustainable urban mobility using Mobility as a Service (MaaS). Door onder meer de verdere ontwikkeling van Hoppinpunten en fietsverbindingen wil het Interreg Maassolutions-project duurzame mobiliteit een boost Geven. Dankzij dit project kan Geel haar bestaande mobiliteitsplannen naar een hoger niveau tillen en een stap zetten richting een klimaatneutrale stad.

Dit project wil lokale overheden helpen om beter om te gaan met de veranderingen in mobiliteit in steden. Tijdens het project kijkt de stad naar nieuwe manieren om vervoer te organiseren, zoals "Mobility as a Service" (MaaS). Dit betekent dat inwoners makkelijker toegang krijgen tot verschillende soorten vervoer (zoals de bus, trein, deelauto's of fietsen) zodat iedereen vlotter kan reizen.

Met MaaS willen we ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor duurzamer vervoer in plaats van altijd de auto te nemen. Dit helpt om het verkeer in de stad te verbeteren en minder vervuiling te veroorzaken.

Tijdens het project zullen beleidsmakers en experts samenkomen om ideeën en ervaringen te delen. Ze zullen ook studiereizen maken en workshops organiseren om te leren van succesvolle voorbeelden uit andere regio's in Europa. Het doel is om te zorgen dat iedereen meer te weten komt over MaaS en hoe we dit beter kunnen toepassen in onze stad en Europa.

Wat trachten we te bereiken?

MaaSolutions onderscheidt zich door zijn strategische focus op politieke acties en planning, waarbij de praktische implementatie van MaaS in EU-regio's prioriteit krijgt. Deze verschuiving van theoretische verkenning naar uitvoerbare politieke strategieën vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van traditionele methoden en toont een innovatieve stap in het gebruik van MaaS aan.

Partners

  • Region Puglia (Italië – Lead Partner)
  • Intercomunity Development Association Baia Mare Metropolitan Area (Roemenië)
  • Stad Liepaja (Letland)
  • Vas County (Hongarije)
  • Universiteit van Aegean (Griekenland)
  • Gemeente Schouwen-Duiveland (Nederland)
  • Stad Leskovac (Servië)

Meer weten?

Volg de nieuwsberichten op deze site of surf naar:

Veiligheid en gemeenschapsvorming: Citisense-project (Urbact)

Het Citisense-project zet in op de verbetering van veiligheid en de perceptie van veiligheid in de stad. Met onder andere de oprichting van een lokale veiligheidsraad wil Geel acties opzetten om overlast tegen te gaan en de weerbaarheid van de bevolking vergroten.

Dit project start in oktober 2024. Volg vanaf dan het project hier!

Digitale democratie: Innovade-project (Horizon Europe)

Met het Innovade-project zet Geel stappen naar een digitale democratie. Het doel van dit project is om digitale participatie laagdrempeliger en inclusiever te maken.

De kick-off van Innovade zal plaatsvinden op 7 en 8 januari 2024. Volg vanaf dan het project hier!

Meer info: