Oplaadpunten elektrische voertuigen

Vraag een laadpaal aan in uw buurt Ontdek laadpalen in uw buurt

Als u zelf geen plaats hebt voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is, kunt u een paal op maximaal 250 meter van uw deur aanvragen via de website van de Vlaamse overheid. U moet hiervoor kunnen aantonen dat u een elektrisch voertuig bezit of besteld heeft.

Verschillende laadpalen

Er is een onderscheid tussen private en (semi-)publieke laadpalen. Via de Vlaamse overheid kunt u enkel een publieke laadpaal aanvragen.

  • Publieke laadpalen zijn laadpalen die in het publieke domein geplaatst zijn en door elke e-rijder op elk moment van de dag gebruikt kunnen worden.
  • Semi-publieke laadpalen zijn geplaatst door een private partij op privaat terrein, maar worden elke dag gedurende minstens 10 uur opengesteld voor het grote publiek.
  • Private laadpalen staan op privéterrein en mogen niet door derden gebruikt worden.

Een kaart met alle (semi-) publieke laadpalen in Vlaanderen vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen

U herkent parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen door een blauw bord met een witte P erop, aangevuld met een onderbord met een symbool van een stekker. In dat geval mogen er alleen elektrische voertuigen en plug-inhybrides parkeren, op voorwaarde dat zij ondertussen ook effectief opladen. Met een niet-elektrisch voertuig mag je niet op zulke parkeerplaatsen parkeren, hiervoor kun je een boete krijgen of weggetakeld worden.

In principe mag u er parkeren voor de duurtijd van het laden, tenzij een onderbord aangeeft hoelang uw auto er maximaal mag blijven staan. Dit is in Geel op de meeste plaatsen het geval zodat deze parkeerplaatsen onder hetzelfde parkeerregime vallen als de omliggende parkeerplaatsen. Wees solidair met andere e-rijders en houdt de parkeerplaats niet langer dan de laadtijd bezet.