Insectvriendelijk maaibeleid

De stad maait het hele jaar door plant- en insectvriendelijk. Een heel aantal graslanden en bermen vallen onder dit beleid en worden slechts twee keer per jaar gemaaid. Hierdoor wordt Geel klimaatbestendiger en bieden we voedsel voor onder andere bijen, hommels en vlinders. Elk jaar probeert Geel meer en meer locaties toe te voegen aan het maaibeleid.

Ecologische graslanden

Op locaties waar geen evenementen plaatsvinden of geen speeltuin staat, kan de stad kiezen voor een ecologisch beheer. Vroeger werden grote graslanden als een kort gazon onderhouden. Nu kiest de stad voor een minder intensief maaibeheer waarbij ze één keer voor de zomer en één keer in de herfst maait. Hierdoor krijgen meerdere bloemen en kruiden de kans om zich te ontwikkelen. Rondom deze graslanden maait de stad vaak wel intensief zodat planten niet op de stoep vallen. Op sommigen locaties voorziet de stad ook wandelpaden.

Het bermbeheerplan

Wegbermen kunnen een grote ecologische waarde hebben in het landschap. Wanneer wegbermen insectvriendelijk worden gemaaid, helpen ze mee aan de verspreiding van zaden en zijn rust- en eetplaatsen voor reizende insecten.

De stad maakt samen met provincie Antwerpen elke zes jaar een nieuw bermbeheerplan op om vast te leggen hoe ze de ecologische waarde in de bermen nog kan verhogen. In het plan staat welke vegetatie er in de bermen staat en bepaalt hoe de stad de bermen moet maaien om meer biodiversiteit en bloemenrijkdom te creëren.

Veiligheid en een goede doorgang

Een vlotte doorgang en een goede veiligheid blijven een prioriteit. Daarom kan de stad beslissen om vaker te maaien op de stroken naast fietspaden van gemeentewegen en aan kruispunten waar hoge planten het zicht kunnen belemmeren.

Naast de twee maaibeurten in de vroege zomer en in de herfst, plant de stad twee extra maaibeurten voor deze locaties. Daarnaast kan ze bij de aannemer bijkomende maaibeurten aanvragen indien mogelijk. Hoe snel planten groeien is immers afhankelijk van het weer en de stad wil hier vlot op kunnen inspelen.

Eerste maaibeurt in mei of juni

In het voorjaar maait de stad een eerste keer alle bermen en graslanden. De eerste officiële maaibeurt vindt elk jaar plaats tussen 15 juni en 5 juli. Wanneer de stad de berm in uw straat maait, vindt u op het plan met de maairondes.

Toch kan de stad enkele bermen ook al tussen 15 mei en 5 juni maaien. Hierdoor kan de stad de bermen waar grote grassoorten of brandnetels domineren aanpakken zonder het gebruik van pesticiden. Andere soorten krijgen dan de kans om te groeien. Zo verhoogt de biodiversiteit in de Geelse bermen.

Twee maaibeurt in oktober

Tussen 1 en 20 oktober maait de stad voor een tweede keer alle bermen en graslanden. Dit maakt het groen klaar voor de winter.

Waarom zet Geel in op meer groen?

Door het maaibeleid groeien er meer dan 130 verschillende plantensoorten in de Geelse bermen. Deze bloemen en planten zijn het voedsel voor bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders en die beestjes zijn cruciaal voor de biodiversiteit

Daarnaast wordt het klimaat de afgelopen jaren alleen maar extremer. Hevige regenbuien of langdurige hittegolven zijn geen zeldzaamheid meer. Meer groen helpt Geel klimaatbestendiger te worden en een aangenamer leefmilieu te creëren voor alle inwoners.

  • Een koelere stad
  • Beter bestand tegen hevige regenbuien
  • Gezondere lucht

Wat kunt u doen?

U kan zelf ook aan de slag gaan om Geel een klimaatbestendigere plaats te maken. Hieronder vindt u enkele tips terug om van start te gaan.

  • Maai uw gazon minder.
  • Maak in een stukje van uw tuin een bloemenweide.
  • Kijk of u mogelijkheden hebt om een deel van uw tuin te ontharden en te vergroenen.